Közélet

Hollandiában bérelhet börtöncellákat Belgium

A túlzsúfolt börtönökkel küzdő Belgium kormánya pénteken úgy döntött, hogy a szomszédos Hollandiában bérelnek börtöncellákat - közölte a belga igazságügyi minisztérium. Hollandiában nagyjából kétezer üres hely van a börtönökben.

A holland börtöncellák bérlését a belga kormánykabinet pénteken jóváhagyta, és várhatóan a következő hetekben véglegesítik is a holland kormánnyal egyeztetve - közölte az igazságügyi minisztérium. A lépést még a belga parlamentnek is engedélyeznie kell - számol be a Független Hírügynökség.

"A célunk az, hogy minél hamarabb elkezdhessük használni a cellákat" a Hollandia déli részén található Tilburg börtönben - közölte Stefan De Clerck igazságügyi miniszter. Ez csak ideiglenes megoldás, mert 2012-re már használatba lehet venni az épülő új belga börtönöket - közölte a miniszter.

Kedden a belga kormányfő közölte, hogy "sürgős intézkedésekre van szükség" a belga börtöngondok megoldására. A belga lapokban megjelent információk szerint felmerült a lehetősége annak, hogy a védelmi kiadások csökkentése miatt felszabadult katonai laktanyákat alakítsák át börtönökké, de ez túlságos idő- és pénzigényes lenne.

A túlzsúfolt belga börtönökre az utóbbi hónapokban több hihetetlen rabszökés is rávilágított.

Hollandia bérel börtöncella Belgium
Kapcsolódó cikkek