Közélet

Nem sci-fi: Robottá változtatták a rovarokat, videó

A Berkeley kutatói most először voltak képesek távolról irányítani rovarokat az idegrendszerükbe épített elektródák segítségével.

A kaliforniai Berkeley csapata elektródák és antennák segítségével hozta létre a "robot rovarokat", amelyek ezáltal távvezérelhetővé váltak.

A kutatást a Pentagon védelmi kutatóintézete, a DARPA finanszírozta – jelenti a NewScientist. A projekt célja teljes mértékben irányítható rovarok létrehozása, amelyek például katasztrófákat követően kutathatnának túlélők után.

A rovarokat egyetlen elektromos impulzussal lehet felszállásra bírni, a repülés nem igényel további stimulációt.  A megfelelő oldalon található szárnyizmok stimulálásával érhető el a kanyarodás, megint más terült ingerlése pedig átlag 60 centiméteres ereszkedést eredményez. A rovarok minden, kívülről irányított manőver után gyorsan visszanyerték az irányítást és tovább repültek a földdel párhuzamosan. Újabb inger hatására az állatok leszállnak.

Bár a tesztrepülések átlagos időtartam nem volt hosszam 45 másodpercnél, az egyik kísérlet során fél órán keresztül reptették a robot rovart.

A kísérletről készült videót megtekintheti itt

rovar Pentagon Berkeley DARPA robot
Kapcsolódó cikkek