Közélet

Az Alkotmánybíróság elé kerül a szociális kártya ügye

Jogi és praktikus aggályok miatt alkotmánybírósághoz fordul egy civil szervezet a monoki szociális kártya miatt.

Alkotmánybírósághoz fordul az Új Korcsoport nevű civil szervezet a monoki szociális kártya miatt - tudta meg az MR1-Kossuth Rádió. A kártya bevezetéséről októberben döntött a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település önkormányzata.

E szerint a szociális segély hatvan százalékát a kártyára utalják, és ezzel a kártyával meghatározott árucikkeket vásárolhatnak az érintettek kijelölt boltokban.

Az Új Korcsoportnak jogi és praktikus kifogásai is vannak. Úgy látják, a monoki önkormányzat olyan területet szabályzott, amelyhez nem volt hatásköre, és az sem nem biztos, hogy a kártya valóban a rászorulókat támogatja majd.

Kaderják Dániel, a civil szervezet elnöke szerint feltételezhető, hogy azok, akik ma a szociális kártyával kijelölt üzletekben, meghatározott termékeket kénytelenek vásárolni, egy-két sarokkal odébb ugyanezeket a termékeket fél áron adhatják majd el, és az uzsorásokat sem ijaszti el a szociális kártya ötlete.

Jelenleg három településen, Monokon, Újkígyóson és Sajókazán használnak szociális kártyát és újabb három településen a napokban adják azt át.

szociális rendszer új korcsoport Alkotmánybíróság szciális kártya monoki kártya
Kapcsolódó cikkek