Közélet

Eggyel kevesebb APEH engedélyre lesz szükség

Nem lesz szükség az adóhatóság engedélyére ahhoz, hogy egy vállalkozás elhatárolja az egyes években keletkezett veszteségét, és azok összegével később csökkentse a fizetendő társasági adó alapját.

Az erről szóló, a válság hatására született rendelkezések a hét elején jelentek meg a Magyar Közlönyben azután, hogy a múlt héten a törvényjavaslatot megszavazta a T. Ház, és kézjegyével ellátta a köztársasági elnök is.

Lapunknak adószakértők kifejezetten pozitívan értékelték a módosításokat, kiemelve, hogy a könnyítés már a 2009. évi veszteség elhatárolására is vonatkozik. Emellett a lehetőség megnyílik az egyéni vállalkozók előtt is. Mindez komoly könynyebbséget jelent a cégek számára, hiszen jelentősen csökken adminisztratív terhelésük. A módosítást ugyanakkor az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (APEH) is örömmel fogadják, hiszen az utóbbi időben radikálisan megnőtt az ilyen jellegű kérelmek száma, ez a hatóság számára is jelentős többletterhelést okozott.

A korábbi szabályozás szerint a veszteségelhatárolásra akkor volt lehetőség, ha a negatív eredmény két egymást követő éven keresztül halmozódott, vagy ha a bevétel nem haladta meg a költségek 50 százalékát. Ezzel szemben az új szabály a cégek megítélésére bízza az egész folyamatot, igaz, a törvény a negatív adóalap elhatárolását a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásához köti.

Ebből adódhat némi kockázat a lehetőséggel élni kívánó cégek számára – mutatott rá lapunk kérdésére Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője.

Ha ugyanis egy – tegyük fel – három évvel későbbi adóhatósági revízió során az ellenőrök kétségbe vonják az elhatárolás jogszerűségét, az adóhiányon túl többévnyi adóbírsággal és pótlékkal is számolni kell. Tiszta lelkiismerettel ugyanakkor mindenképpen érdemes élni a könynyítéssel – fogalmazott a szakember. Az új szabályozás a térségben kifejezetten előremutatónak nevezhető.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

társasági adó alap negatív adóalap Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal APEH
Kapcsolódó cikkek