Közélet

Elítélték Overdose tulajdonosát

A csodalóként emlegetett Overdose tulajdonosát egy év hét hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték csődbűntett miatt Romániában.

Első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélték tegnap Mikóczy Zoltánt, az Overdose versenyló tulajdonosát, szlovák állampolgárt és magyar állampolgárságú üzlettársát Romániában. „Mikóczyt egy év és hét hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték csődbűntett miatt, üzlettársára, Györke Sándorra pedig két év és két hónapot szabtak ki – közölte Cristian Monenci, a nagyváradi törvényszék szóvivője”. Az üzlettársat csődbűntett mellett magánokirat-hamisításra való felbujtásban is vétkesnek találták.

A gyorsított eljárásban meghozott ítélet miatt mindkettőjüket kiutasítják Romániából. A nem jogerős ítélet ellen az elítéltek fellebbeztek, ennek elbírálásáig nagyváradi letartóztatásban kell maradniuk. Mikóczyt és Györkét október 21-én helyezték előzetes letartóztatásba, mert a csődbiztos engedélye nélkül akarták elvinni felszámolás alatt álló élesdi húsfeldolgozójuk 43 millió forintra becsült és elárverezés előtt álló gépsorait.

A vád szerint arra kényszerítették a cég romániai ügyvezetőjét, hogy hamis dokumentumokat állítson ki a gépek akadálytalan szállítása érdekében, ezeket a bíróság megsemmisítette. Az ügyvezető jelentette fel őket, és a román határ felé haladva kapták el őket. Mindkét elítélt ártatlannak vallotta magát, ügyvédjük szerint az ellenük feljelentést tevő ügyvezető igazgatójuk vádolható gazdasági bűncselekményekkel.

Mikóczy Zoltán magánvagyonából a román hatóságok eddig egyelőre még semmit sem foglaltak le, így Overdose sem került bűnügyi zárlat alá.
Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója korábban cáfolta azokat a híreket, miszerint Mikóczy futtatói jogát a versenyigazgatóság felfüggesztheti, ha bebizonyosodik: bűncselekményt követett el. Száraz György lóversenybíró ugyanis azt mondta, hogy a versenyigazgatóság felfüggesztheti vagy akár vissza is vonhatja a futtatói jogot, amennyiben bűnössége bizonyítást nyer.

Vajtó szerint a versenyigazgatóság csak a verseny időtartama alatt intézkedhet, kizárólag a versenyen történtekkel kapcsolatban. Letartóztatásban levő vagy jogerősen elítélt zsoké és tréner esetében a Lóverseny Felügyelő Bizottság dönthet a felfüggesztésről. A versenyrendező teheti meg, hogy kérje az elítélt tulajdonos esetében a futtatási jog felfüggesztését, de ezt nem teszik meg.

Czucz István, Overdose társtulajdonosa korábban azt közölte, hogy Mikóczy letartóztatása nem befolyásolja a ló további versenyeztetését. A három tulajdonos, Czucz, Mikóczy, és Mario Hoffmann együtt hozzák meg a döntéseket Overdose-ról.

Mikóczy családja a napokban kifizette Overdose angliai gyógykezelésének költségeit a Népszabadság értesülései szerint, miután a versenyló állapota már nem indokolja a további kint tartózkodást. Mikóczy épp letartóztatása napján intézte volna a csődör hazaszállításával kapcsolatos teendőket. A versenylovat a németországi Hoppengartenbe vitték volna, ahol Overdose edzője Ribárszki Sándor december elsejétől fog dolgozni. A tréner a tulajdonosokkal egyeztetve magával viszi az általa felkészített versenylovak jelentős részét, akik ragaszkodtak Ribárszkihoz. A ló még három hónapig nem veszítené el így a magyarságát, – a ló azt az országot képviseli, ahol istállóztatják –, majd tavasszal újra Magyarországra hozhatják.

csődbüntett tulajdonos Overdose
Kapcsolódó cikkek