Közélet

Gyurcsány: "Én csak aláírtam, amit behoztak!"

Gyurcsány Ferenc – tanúvallomása szerint – csak jóváhagyta a pályázati támogatások listáját. Egykori miniszterelnökünk azt mondja, ő kizárólag a nagyobb horderejű kérelmekkel foglalkozott.

Gyurcsány az általa vezetett minisztérium pályázataival kapcsolatban kijelentette: hozzá már csak a helyettes államtitkár, Ocsovai Tamás és a közigazgatási államtitkár, Benedek András által is aláírt lista jutott el a támogatásra javasolt pályázatokról - közölte helyszíni tudósításában a baon.hu.

Gyurcsány elmondta: egy idő után közismert volt a frakcióban, hogy Zuschlag ellen számviteli fegyelem megsértése miatt büntetőeljárás folyik, így ő is tudott róla. Az elsőrendű vádlottal a büntetőeljárásról 2007 augusztus végén-szeptember elején beszélt Kecskeméten. Ekkor annyit mondott neki: azzal teszi a legrosszabbat, ha fűhöz-fához fut az ügyével, inkább működjön együtt a hatóságokkal. Ugyanezt javasolta a hatodrendű vádlott Marsovszky Balázsnak is.

Gyurcsány kijelentette: nem volt arról tudomása, hogy a FIBISZ működését Zuschlagék civil szervezetek által elnyert pályázati pénzekkel finanszírozták volna. Az exminiszterelnök Fodor Endre kérdésre válaszolva azt is elmondta: nem adott utasítást Ocsovainak konkrét pályázatok elbírálásával kapcsolatban, és úgy tudja, a minisztérium vezetéséből sem tett ilyet senki.

Miniszterként ő csak jóváhagyta az elé terjesztett listát, aláírva azt. Mint elmondta: minisztersége alatt az eléterjesztett listán nem változtatott; erre megítélése szerint csak akkor lett volna szükség, ha az alatta lévő szinteken nem lett volna egyetértés.

Az egyedi támogatási kérelmekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott: Művészetek Völgye, Sziget Fesztivál kategóriájú ügyek tartoztak a minisztérium vezetésének kompetenciájába, de pár százezer forint értékű
pályázatokkal ő nem foglalkozott.

Fodor Endre tanácsvezető bíró Gyurcsány Ferenc nyomozati vallomására utalva azt kérdezte: milyen problémák voltak Ocsovai Tamással, hiszen 2007-ben az exminiszterelnök azt mondta az őt kihallgató ügyészeknek, hogy el akarta távolítani a helyettes államtitkárt pozíciójából.

Gyurcsány Ferenc azt válaszolta: mérsékelten találta kielégítőnek Ocsovai szakmai előéletét, tapasztalatait, és vissza akarta vonni a megbízását, de mivel más jelentkező nem volt a tisztségre, így Ocsovai maradhatott.

Fodor Imre bíró először Jánosi György volt sportminisztert hallgatta meg csütörtökön.

11 óra 40-kor véget ért Gyurcsány Ferenc kihallgatása. A per november 16-án Szilvásy György és Benedek András tanúkénti meghallgatásával folytatódik.

zuschlag-ügy Gyurcsány MSZP Zuschlag Gyurcsány Ferenc jánosi korrupció
Kapcsolódó cikkek