Közélet

Kilencmilliárdot követel Kulcsártól a K&H Equities

Kilencmilliárd forint kártérítést követel a K&H Equities Zrt. Kulcsár Attilától, egykori vezető brókerétől, akit a Fővárosi Bíróság első fokon nyolcévi börtönbüntetésre ítélt sikkasztásért.

A büntetőügy a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd. A brókercég mint munkáltató és károkozó alkalmazottja közötti jogvitát pedig a Fővárosi Munkaügyi Bíróság tárgyalja. Ugyancsak a munkaügyi igazságszolgáltató fórumon folyik immár egy éve a MÁV Általános Biztosító Egyesület és a volt vezetője közötti jogvita. Az egyesület azért igényel egymilliárd forintos jóvátételt Kiss Bálinttól, mert a biztosító nevében annak gazdasági érdekeit sértő jogellenes szerződéseket kötött.

Handó Tünde a Világgazdaság érdeklődésére elmondta: előfordul, hogy némely nagy horderejű büntetőügy a munkaügyi bíróságon fejeződik be, illetve kel új életre. A munka törvénykönyve alapján az alkalmazott gondatlan károkozás esetén a félhavi átlagkeresettel köteles helytállni.

A kártérítési kötelezettség határa miatt kevés az ilyen jogvita. A munkáltatónak ugyanis nem éri meg viszonylag kis összegért bíróságra menni, hiszen legfeljebb erkölcsi győzelemként könyvelheti el a pernyertességet. A tapasztalatok szerint a cégek sajátos biztosítási konstrukciókkal igyekeznek kivédeni az efféle veszteségeket.

Ha az alkalmazott szándékosan idéz elő anyagi hátrányt, úgy a munkáltató teljes kárát meg kell térítenie. A vezető állásúak a polgári jogi szabályok szerint felelnek, ha a cég ügyeit intézve nem jártak el a tőlük elvárható gondossággal. Ezekben az esetekben százmilliós vagy milliárdos nagyságrendű összegekért folyhat a per.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

fővárosi ítélőtábla Kulcsár Attila MÁV Általános Biztosító Egyesület k&h equities gondatlan károkozás kártérítés biztosítás
Kapcsolódó cikkek