Közélet

Magyarországon se szociális háló, se szociális bérlakás nincs

Növeli a gazdasági válság okozta problémát Magyarországon, hogy nincs erős szociális háló, nincsenek szociális bérlakások, és nem támogatják a munkanélkülieket otthonuk megőrzésében - mondta az InfoRádiónak Győri Péter, Budapest hajléktalanügyi koordinátora

Egy-egy vidéki gyár bezárása után a munkanélkülivé vált emberek gyakran már aznap megjelennek a fővárosi hajléktalanellátóknál; munkát keresnek, hogy valahogyan el tudják tartani a családjukat - mondta a rádiónak a Menhely Alapítvány elnöke. Győri Péter hozzátette: az ilyen embereket, ha néhány hónap után sem találnak állást, munkához és albérlethez segíteni.

Sokan érkeznek vidékről úgy, hogy be sem jelentették az állásuk elvesztését a helyi munkaügyi központban. Őket általában visszairányítják - tette hozzá a fővárosi hajléktalanügyi koordinátor.

Győri Péter szerint Magyarországon az is növeli a gazdasági válság okozta problémát, hogy nem elég erős a szociális háló, nincsenek szociális bérlakások, amelyekhez alacsony bérleti díjért hozzá lehet jutni. A nyugati országokban ez a kérdés megoldott: a krízis nyomán állástalanná vált emberek nem kerülnek szó szerint az utcára - magyarázta.

Menhely Alapítvány szociális háló szociális bérlakás hajléktalan
Kapcsolódó cikkek