Közélet

Már a bíróság előtt Gyurcsány

Hatalmas médiaérdeklődés mellett kezdődött meg a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalása. Először Jánosi Györgyöt hallgatta ki Fodor Endre bírói tanácsa, fél 10-től pedig Gyurcsány Ferenc állt a tanúk padjára.

Német Zsolt ügyész még októberben indítványozta Gyurcsányék meghallgatását. Ezt azzal indokolta, hogy a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázati támogatásának a feltárásában a Nemzeti Civil Alapprogramnál és a Mobilitásnál minden részletre kiterjedő bizonyítási eljárást folytatott le a bíróság, viszont még több tisztázatlan pont van a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium és utódszervezetei pályázati és egyedi támogatásaival kapcsolatban - közölte helyszíni riportjában a baon.hu

A bíróság elsőként a Medgyessy-kormány első sportminiszterét, Jánosi Györgyöt hívta be tanúskodni. Jánosi a bíró kérdésére elmondta: hivatali ideje alatt a minisztériumban Mesterházy Attila volt a politikai államtitkár, az ifjúsági ügyek helyettes államtitkára Ocsovay Tamás, a közigazgatási államtitkár Szilvásy György volt.


Jánosi szerint megállapodtak, hogy ő csak a sporttal, az ifjúsági ügyekkel pedig Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője foglalkozzon. Mesterházy feladata volt az MSZP ifjúsági munkacsoportjával való kapcsolattartás is. Ennek a csoportnak volt tagja Ujhelyi István és Arató Gergely mellett Zuschlag János is. A munkacsoporttal ő kétszer találkozott, szűkebb körű, személyes egyeztetésekről nem hallott.

A volt miniszterelnök meghallgatását hatalmas médiaérdeklődés övezi.

Német Zsolt szerint az ifjúsági ügyekkel foglalkozó minisztériumban működő döntési rendszer teljes körű feltárásához szükséges a minisztérium egykori vezetőinek és vezető beosztású munkatársainak – Gyurcsány Ferencnek, Jánosi Györgynek, Mesterházy Attilának, Szilvásy Györgynek, Benedek Andrásnak és Keszthelyi Andrásnak – a meghallgatása.

Fodor Endre tanácsvezető bíró október 5-én elfogadta az ügyész indítványát, mivel indoklása szerint Gyurcsányéknak konkrét tudomásuk lehet a vád tárgyává tett cselekményekről, vagy legalábbis azok egy részéről.

Gyurcsány zuschlag-per korrupció
Kapcsolódó cikkek