Közélet

Miért szeretik a női főnököt a beosztottak?

Egyre több finn munkavállalónak van női főnöke, s az arányuk a legmagasabb az Európai Unióban - tűnik ki egy felmérésből, amelyet a Helsingin Sanomat című finn lap ismertetett.

Eszerint a finn munkavállalóknak közel 40 százaléka dolgozik "női irányitás" alatt. A felmérést a Finn Statishztikai Hivatal végezte és a tavaly begyűjtött adatokat ismertette. Különösen magas, csaknem 70 százalékos a női főnökök aránya a finn közhivatalokban, a törvényhatósági joggal felruházott városokban, községekben. A felmérés szerint a beosztottak elismerősen szólnak női főnökük menedzseri-szervezési képességeiről. Az egyik beosztott igy vélekedett: "Régebben egy tanácsadói cégnél dolgoztam, ahol a menedzseri stílus inkább a katonatisztére emlékeztetett." A jelenlegi női főnökének stílusa viszont más, biztató, ezáltal magas morálra késztet a munkakörnyezetben. Szerinte a főnöke sokat tanult abból is, hogy több gyermeket nevel.

A nők karrierjét megkönnyiti az a tény, hogy sok finn munkahelyen megváltozott a menedzseri pozíciók vertikális megoszlása. A változást felgyorsitotta a csapatmunkára (team work) történt áttérés, miközben a főnökök száma értelemszerűen megnőtt  - idézte a Helsingin Sanomat Anna-Maija Lehtot, a Finn Statisztikai Hivatal kutatóját, akinek irányításásával a felmérés történt.

A jelenlegi főnököknek ugyanakkor már nincs annyi beosztottjuk, mint az 1980-as években dolgozó főnököknek volt. A strukturális változás gyorsulásának másik tényezője a nők képzettségi szintjének a jelentős növekedése volt. Az utóbbi 15 év alatt a finn nők magasabb oktatási/szakmai képzésben részesültek, mint a férfiak. Valójában az a helyzet, hogy a finn nők a legmagasabb képzettséggel rendelkeznek a skandináv orságokban.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a női főnökök szívesebben dicsérik meg beosztottaikat, ha jó munkát végeznek, és készségesebben adnak visszajelzést észrevételeikre, mint a férfi főnökök. Továbbá a női főnökök tanulásra biztatják a beosztottaikat,  lehetőséget nyújtanak a fejlődésre a munkájuk során, sőt, a beosztottak érzéseivel is jobban törődnek, mint a férfi főnökök

humánpolitika munkavállalók főnökök társadalom
Kapcsolódó cikkek