Közélet

Rákérdeznek az álláskeresők nemzetiségére Szlovákiában

A szlovák állampolgár a hivatali ügyintézéskor nem köteles a formanyomtatványokon feltűntetni a nemzetiségét, az űrlapok többségén mégis szerepel a nemzetiségre vonatkozó rubrika - írja a Pozsonyban megjelenő Új Szó.

A lap több olvasója is panaszolta, hogy a munkahivatalban is kérik a nemzetiség feltűntetését. Ezt a rubrikát nem kötelező kitölteni.

Veszelei Gyula, a szlovák Adatvédelmi Hivatal elnöke az Új Szónak elmondta, a törvény szerint csak olyan adatot kérdezhet a hivatal, amely az ügyintézés szempontjából feltétlenül szükséges.

"Ha egy adat nem lényeges a munkahivatali nyilvántartás szempontjából, akkor azt az ügyfélnek nem kell feltűntetnie". Hozzátette: "Nem szabad rákérdezni az etnikai hozzátartozásra, az egészségi állapotra, a vallási, politikai irányultságra, a szexuális orientációra. A nemzetiség nem tartozik ide, de ha nem akarjuk, nem kell feltűntetni. Ha a hivatal mégis ragaszkodik hozzá, meg kell magyaráznia, milyen törvény alapján" - magyarázta a szlovák Adatvédelmi Hivatal elnöke.

Szlovák álláskereső nemzetiség űrlap
Kapcsolódó cikkek