Közélet

Van annyi pénz, amennyiért már munkahelyet váltanánk

A magyarok ugyan elvben lojálisak a munkahelyükhöz, ám a munkavállalók fele váltana, ha 20 százalékkal jobb anyagi ajánlatot kapna. Ez az Ipsos felméréséből derül ki.

Habár a munkavállalók 72 százaléka erőteljesen azonosul cégével, 34 százalékuk szorosan kötődik munkatársaihoz, s további 54 százaléknak sem közömbös, kikkel tölt együtt napi nyolc-tíz órát. Nagyon kevesen, mindössze 12 százalék érzi úgy, a kollégáival legfeljebb a munka köti össze, azon kívül különösebb érdeklődést nem mutatnak egymás iránt. Főleg a diplomások, a szellemi munkát végzők és a nyugdíjaséveik előtt állók lojálisak a munkahelyükhöz, és főként ők érzik összetartozó közösségnek a kollektívát.

A lojalitás azonban csak egy pontig terjed. A jelenleginél 10 százalékkal nagyobb bér ígérete a többség számára még nem elég vonzó a váltáshoz, de azért a megkérdezettek 32 százaléka emiatt is elmenne máshova dolgozni. Minél fiatalabb valaki, annál valószínűbb a váltás. A húszas éveikben járók négytizedét már ekkora összeg is továbblépésre készteti, viszont az 50 év felettiek jóval kisebb hányada, 18 százaléka hagyná ott a mostani állását ennyiért.

A fordulópontot a 20 százalékkal nagyobb bérajánlat jelenti. A munkavállalók 52 százaléka elhagyná a jelenlegi munkahelyét, és elmenne oda, ahol ennyivel több pénzt kínálnak. Még a cégükhöz nagyon erősen kötődők közül is minden negyedik meginogna ennyi pénztől, és elbúcsúzna. A 20 százalékos bértöbblet már nemcsak a fiatalokat, hanem a többi korosztályt is elgondolkodtatná: a harmincas-negyvenes éveikben járók fele, az ötven felettiek 43 százaléka távozna mostani munkahelyéről.

lojalitás felmérés Ipsos váltás munkahely
Kapcsolódó cikkek