Közélet

Zuschlag-ügy: Jánosi mindent jóváhagyott

Jánosi György szerint neki csak formális szerepe volt a pályáztatások során.

Fodor Imre bíró először Jánosi György volt sportminisztert hallgatta meg csütörtökön. Jelenleg Gyurcsány Ferenc beszél tanúként a sportminisztériumban folytatott tevékenységekről. A helyszínről a baon.hu munkatársa tudósít.

Jánosi György a minisztérium pályázati tevékenységével kapcsolatban elmondta: a pályázatok kezelését – kiírás, szakértők kijelölése, listák összeállítása – nagy szabadságfokkal intézte a helyettes államtitkárság, mely az egyedi támogatási kérelmekről ötmillió forintos értékhatárig szabadon dönthetett.

Ő csak a végső döntés fázisában látta az anyagokat, miután azok már átmentek a közigazgatási államtitkárságon. Jánosi szerepét formálisnak nevezte a pályáztatás során, mint kijelentette: ő változtatás nélkül jóváhagyta az eléterjesztett listákat a támogatásra javasolt egyesületekről.

A minisztérium körüli lobbizással kapcsolatban elmondta: 2002 májusában, amikor miniszter lett, nagyon erős volt a tárca körüli lobbi-tevékenység. – Mindenki lobbizott, engem is megkerestek országgyűlési képviselők, polgármesterek, politikai oldaltól függetlenül – jelentette ki. Jánosi elmondása szerint rajta kívül más minisztériumi vezetőknél is lobbiztak, ezeket jelezték neki munkatársai. Ezzel kapcsolatban az volt az álláspontjuk: ígérni nem ígérnek semmit, de szakmai alapon megvizsgálják, hogy támogathatók-e az egyes kérések.

– Engem személyesen sem Zuschlag János, sem más nem keresett meg semmilyen támogatási kérelemmel baloldali ifjúsági szervezetekhez kötődő civil egyesületektől – mondta Jánosi. Hozzátette: Ocsovai Tamás pár alkalommal jelezte neki, hogy hozzá ilyen típusú kérések érkeztek. Jánosi elmondása szerint ilyenkor kérte tőle, hogy vizsgálják meg a pályázatok szakmai alkalmasságát, de instrukciókat nem adott neki.

Jánosi azt is elmondta: az MSZP sport és ifjúsági munkacsoportja ellenezte Mesterházy Attila politikai államtitkári kinevezését a sporttárcánál. Mivel Mesterházy mégis államtitkár lett, ennek ellentételezéseként kérték, hogy az ifjúsági ügyekkel Ocsovai Tamás
foglalkozhasson helyettes államtitkárként. Ocsovai kinevezését Jánosi szerint többek közt Arató Gergely, Újhelyi István és Zuschlag János kezdeményezte.

Jánosi közölte: miniszterként nem egyeztetett rendszeresen az MSZP ifjúsági és sport munkacsoportjával, összesen kétszer beszélt velük szakpolitikai kérdésekből, így nem tud arról, hogy a minisztérium bezetése és a munkacsoport vezetése közt szűkebb körű egyeztetés lett volna.

zuschlag-ügy zuschlag jános Jánosi györgy Gyurcsány Ferenc korrupció
Kapcsolódó cikkek