Közélet

Antiszemitizmus, széttöredező demokrácia Magyarországon - A Le Figaro elemzése

A történelmi szenvedésektől gyötört országban a politikai elit demagógiája az antiszemita szélsőjobb előretörésével fenyeget. A közelgő választások aggodalomra adnak okot Magyarországon, ahol fennáll a demokrácia szakadásának veszélye – fogalmaz a Le Figaro elemzésében.

A francia napilap szerint Magyarország sorsa száz éve borús. A Le Figaro az első és második világháborút, valamint a szovjet megszállást említi, mint a rossz választások példáit. Hozzáteszi: a nyolcvanas évekre a kommunista rezsim kezdte érezni a véget és megkezdte a felkészülést a változásokra, amelyek során Magyarország vált a legvidámabb barakká. A rendszerváltás ugyanakkor túl finom átmenetet jelentett ahhoz, hogy a rendszerek megfelelően átalakuljanak.

"1989 után minden túl gyorsan történt. A diktatúra alatt túléltünk, mint az állatok, a rendszerváltás után azonban nem voltunk felkészülve az úgy nevezetett szabadságra. A demokrácia alapelve a folyamatos dialógus és mi nem tudunk beszélni, ezért új hidegháborút élünk át" – nyilatkozta a lapnak Esterházy Péter.

Szederkényi Olga, az MR1 tudósítója hozzáteszi, hogy inzultusok érik a vonaton, ha meglátják, milyen lapot olvas és családok szakadnék szét a politikai megosztottság keltette hatalmas feszültség miatt. A Le Figaro aláhúzza: senki nem ünnepelte idén a rendszerváltás huszadik évfordulóját, vagy a tagság tíz évét Magyarországon. Martin József, a L’Observateur korábbi szerkesztője szerint a magyarok nem érzik magukat európai polgárnak és az országban nem lehet meghatározni, mi a magyar, mert az kölcsönös vádaskodáshoz vezet.

Az elemzés hozzáteszi, hogy Magyarországon a szavazatok 30 százalékát tudhatják magáénak a szélsőjobb, 70 százalékát a jobboldal. A választások a földrengés erejével hatnak és az extrémista pártok nyíltan hirdetik, hogy az ország pénzügyi problémáit a zsidók társadalmi gondjait pedig a cigányok okozzák. A lap megfogalmazása szerint ez az antiszemitizmus már csak azért is megdöbbentő, mert Magyarország a XIX. században élte meg fénykorát, amikor a magyar arisztokrácia egy tökéletesen asszimilálódott zsidó közösségre támaszkodott a modernizáció során. Ezeknek az eliteknek a nagy része 1919-ben a kommunizmus elől menekülve elhagyta az országot, ezek a zenészek, fizikusok, építészek rendezők az Egyesült Államok dicsőségét erősítették.

A lap azzal zárja cikkét: a mai magyar jobboldalnak nincs elég bátorsága ahhoz, hogy kimondja: a modern Magyarországon a versennyel szemben az egyéni felelősség jelenti a menedéket. Azt hirdetik, hogy a nehézségeket "a mások", a zsidók, a cigányok, a külföldi tőke okozzák. "A kommunizmusban az a legrosszabb, ami utána következik – mondta Adam Michnik. Magyarországon ez szomorú valósággá vált".

szélsőjobb Esterházy Le Figaro kommunizmus antiszemitizmus
Kapcsolódó cikkek