Közélet

Draskovics szerint nincs több dolga, de a Magyar Gárdával nem bírt

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter december végén távozik a kormányból, mert szerinte már nincs több dolga.

Indoklása szerint elvégezte, amit vállalt, ezért tegnap bejelentette lemondását Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Bajnai Gordon kormányfő pedig sajnálattal ugyan, de elfogadta a döntését. Azt még nem lehet pontosan tudni, mikor távozik a tárcától, de a miniszterelnök még decemberben megnevezi az utódját.

„Nincsenek elvarratlan szálak. Elvégeztem a feladatomat, a választási kampány előtt egy olyan embernek adnám át a pozíciómat, aki jobb a politikai vitákban” – mondta Draskovics Tibor. Hangsúlyozta: döntése mögött nincs összeesküvés vagy háttértörténet, így nem a költségvetés miatt mondott le, de azt elismerte, hogy megvárta a törvény elfogadását.

Szerinte sikeres két év áll mögötte: a jogalkotás hatékonyabbá tette a közigazgatást és erősebb a közbiztonság. Nem hallgatta el az elmaradásokat sem a szélsőségesek elleni fellépésekben, mert nem sikerült jogszabályba foglalni a véleménynyilvánítás korlátait a rasszizmus, a gyűlöletkeltés terén. Draskovics az üzleti szférában fog elhelyezkedni. „Több felkérést is kaptam, de még nem döntöttem” – mondta.

A Fidesz szerint Draskovics botránykrónikáján végigtekintve, bőven itt volt az ideje a távozásának. „Az egész Gyurcsány-Bajnai kormánynak már régen ugyanezt kellett volna tennie” – magyarázta Navracsics Tibor. Az ellenzéki párt frakcióvezetője úgy fogalmazott: távozásukkal újabb öt hónapnyi kilátástalan vergődést spórolhatna meg Magyarország.

Draskovics Tibornak több vitatott ügye is volt. Júliusban bemutatott egy videót, melyen állítása szerint a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezet próbarobbantása volt látható. Később azonban kiderült, a felvételnek nincs köze a Magyarok Nyilaihoz és évekkel ezelőtt készült. Elnézést kért, de a lemondását csak a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője, Petőfi Attila ajánlotta fel. Télen a miskolci rendőrkapitány, Pásztor Albert azt mondta, bizonyos bűncselekmények elkövetése csak a cigányokra jellemző. Draskovics erre leváltotta, majd pár nap múlva, meggondolva döntését, visszahelyezte posztjára.

Sok munkát adott neki a Magyar Gárda is. A Legfelsőbb Bíróság feloszlatta, majd újraalakult, és régi formájában folytatta tevékenységét. Először 100 ezer forintos bírságot írt elő a feloszlatott szervezet működésében részt vevőknek. Novembertől pedig 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki ilyen szervezet formaruháját nyilvános rendezvényen viseli. Börtönbüntetést kért a tojásdobálókra és az utcai zavargókra is.

Az 54 éves, jogász végzettségű Draskovics Tibor több posztot is betöltött MSZP-s kormányokban. Pénzügyi államtitkár volt 1994 és 1998 között, 2002-től Medgyessy Péter miniszterelnök kabinetfőnöke, 2004-2005-ben pedig pénzügyminiszter. Gyurcsány Ferenc kormányában, 2006-tól kormánybiztos, majd 2007-2008-ban a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter volt. Az igazságügyi tárcát tavaly februártól, Takács Albert menesztése óta vezette.

Eredmények
- a Ptk. és a Btk. megújítása
- a rendőrség valamennyi jelentős bűncselekményt felderített
- 1800-al több rendőr az utcán, kevesebb bűncselekmény

Kudarcok
- elmaradt az igazságszolgáltatás reformja
- hatékonyabb fellépés a szélsőségesek ellen
- nincs törvény a gyűlöletkeltés ellen

Bajnai Gordon rendőrség lemondás Draskovics Tibor Jobbik Magyar Gárda
Kapcsolódó cikkek