Közélet

Gyártelepen tartotta küldöttgyűlését az SZDSZ

A 2010-es országgyűlési választásokon az SZDSZ mind a 176 választókerületben tud egyéni jelöltet állítani, a pártnak lesz húsz területi listája, továbbá országos listája is – jelentette be a Szabad Demokraták Szövetségének szombati budapesti küldöttgyűlésén Retkes Attila pártelnök.

Retkes Attila elmondta: az SZDSZ-nek országosan 5200 tagja van és vannak, akik most csatlakoznak a párthoz.  Kijelentette, egy jobboldali, antiliberális kormányzás esetén szükség lesz a liberálisokra - olvasható a párt honlapján.

A pártelnök azt mondta, az SZDSZ képes tenni azért, hogy létrejöjjön egy olyan új, demokratikus közép, "amely a két nagy populista párt és a vállalhatatlan, rasszista szélsőjobboldali Jobbik mellett" liberális negyedik erőként jutna be a parlamentbe.

Az országos küldöttgyűlést egy ferencvárosi gyártelepen tartották. A környezetet Retkes Attila többi között azzal indokolta, hogy az ország jelenlegi gazdasági helyzetében nem lenne helyénvaló egy szállodában tartani a rendezvényt.

A tanácskozáson felolvasták Demszky Gábor főpolgármester levelét is. A politikus ebben arról ír, hogy az "ország antiliberális fordulat előtt áll, sem az emberi jogok és az egyéni szabadság képviselete, sem a szabad piac védelme nem lesz széles körben népszerű a következő években".
Demszky Gábor kitér arra is, hogy a magyar liberális párt megsemmisítő vereséget szenvedett a júniusi európai parlamenti választáson és mindezidáig keveset tanultak ebből a bukásból.

Megerősíti korábbi kijelentését, miszerint "a párt politikáját két évtizeden át megtestesítő régieknek, köztük nekem is, félre kell állnunk" éppen ezért ő nem indul a következő főpolgármester-választáson.

A politikus a jövő évi helyhatósági választásokkal kapcsolatban kijelentette, a liberálisoknak komoly esélyük van rá, hogy ezután is fontos szerepet töltsenek be az önkormányzatokban, különösen Budapesten.
Megjegyzi, hogy egy hónappal ezelőtt polgármesterjelöltjük, Takács Gábor nyolc százalékot ért el Józsefvárosban.  Szavai szerint "ez a siker az új pártvezetés sikere", s azt mutatja, hogy a pártot Budapestről kiindulva lehet talpra állítani.

 

SZDSZ választás retkes attila
Kapcsolódó cikkek