Közélet

Három év börtönt is kaphat, aki csal a kampánypénzekkel

Akár háromévi szabadságvesztést is kaphat, aki a választási kampánytevékenységre vonatkozó törvényi rendelkezéseket súlyosan megszegi az átlátható kampányfinanszírozást célzó, Tóbiás József (MSZP) által a múlt hét végén előterjesztett törvényjavaslat értelmében.

Az újabb próbálkozás nem kíván változtatni a pártfinanszírozás szabályain. Az MSZP, valamint a Fidesz – MPSZ képviselői által korábban benyújtott, ám elvetélt beadványokból, illetve a Transparency International Magyarország (TI) és a Freedom House Europe közelmúltban készített dokumentumából az egyöntetűen támogatott elemekre épít.

Arra törekszik, hogy a kampányszámlák bevezetésével, nyilvánosságával, az Állami Számvevőszék ellenőrzési jogkörének kiterjesztésével, valamint hatékonyabb szankciókkal tisztább választási versengést segítsen elő.

Ismeretes: az elmúlt tíz évben több kísérlet is történt a párt- és kampányfinanszírozás megújítására. Az előbbire vonatkozó javaslat a közelmúltban bukott el a parlamentben. Az utóbbinak az útját pedig – a jövő évi választásokra figyelemmel – legutóbb a civilszervezetek igyekeztek egyengetni: a TI és a Freedom House egyebek közt szigorúan ellenőrzött kampányszámlát, hatvannapos kampányidőszakot, jelöltenként ötmillió forintos kampányköltési összeget javasolt. A parlamenti pártokkal azonban hiába egyeztettek.

A Tóbiás-féle javaslat ugyancsak jelöltenkénti ötmillió forintos költési határt állapít meg. Indoklása emlékeztet arra, hogy az 1997-ben megszabott egymilliós összeget már az 1998-as választáson is lényegesen túllépték a pártok.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

törvényjavaslat kampányfinanszírozás TI Tóbiás József Freedom House Transparency International Állami Számvevőszék
Kapcsolódó cikkek