Közélet

Irodavásárlás MFB-hitellel: a pártoknak színt kell vallaniuk

Első fokon pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet négy parlamenti párttal szemben. A Fővárosi Bíróság döntése értelmében a pártoknak nyilvánosságra kell hozniuk, hogy mennyi hitelt kaptak az államtól, és ebből a pénzből milyen ingatlanokat vásároltak a működésükhöz.

Az Országgyűlés még 2007-ben - ritka egyetértésben - döntött arról, hogy az államtól korábban ingyen bérelt irodahelyiségeiket a pártok a Magyar Fejlesztési Bank nyújtotta segítségével megvásárolhatják - adta hírül az MR1 - Kossuth Rádió.

A konstrukció szervezetenként legfeljebb harminc darab, összesen maximum ötezer négyzetméter területű ingatlan vásárlására kínált lehetőséget, 15 éves futamidővel, és arra az esetre, ha az adósok nem fizetnének, állami kezességgel.

A Figyelő és több orgánum - köztünk az MR1-Kossuth Rádió is - a törvény hatályba lépése óta több alkalommal kért a pártoktól információkat arról, milyen értékben és mekkora kölcsönből vásároltak ingatlant a konstrukció segítségével, ám az MDF-et kivéve rendre megválaszolatlanul hagyták a kérdéseket.

A Figyelő pert indító újságírójának, illetve a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédjének pedig változatos magyarázatokkal szolgáltak ellenkeresetükben, hogy miért nem adják ki az adatokat. Az SZDSZ és az MSZP több helyütt például üzleti, illetve banktitoknak nevezte az MFB-vel kötött szerződéseket.

A bíróság végül az adatok kiadására kötelezte a szervezeteket, a Fideszt kivéve.

hitelek adatok pártok irodavásárlás pártpénzek
Kapcsolódó cikkek