Közélet

Nem szabad lemondani egy új klímamegállapodásról

Az Európai Unió és így Magyarország is azt fogja képviselni a jövő héten Koppenhágában kezdődő klímakonferencián, hogy nem szabad lemondani egy új, jogilag kötelező nemzetközi egyezmény létrehozásáról, és feladni a célt, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának szabályozását

Jelenleg ugyanakkor nagyon távol állnak az álláspontok attól, hogy egy új, kötelező érvényű nemzetközi instrumentum jöjjön létre a tárgyalások eredményeképpen - mondta el Faragó Tibor, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) környezet- és klímapolitikai szakállamtitkára az MTI-nek pénteken.

Faragó Tibor emlékeztetett: a december 7. és 18. között Koppenhágában tartott csúcs egyrészt az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye (UNFCCC) Részes Feleinek Konferenciája (COP) lesz, amelyet immár 15. alkalommal rendeznek meg. Másrészt az ENSZ-egyezményhez 1997-ben csatolt Kiotói Jegyzőkönyv részes felei is üléseznek a dán fővárosban. A szakállamtitkár elmondta, hogy a tanácskozások mellett két ad hoc munkacsoport ülésezik majd, amelyek közül az egyik azzal foglakozik, hogy milyen egyezséggel lehetne felváltani a 2012-ben lejáró Kiotói Jegyzőkönyvet.

 Ennek kapcsán kiemelte: az a fő kérdés, hogy a Kiotói Jegyzőkönyv égisze alatt hajlandóak-e a fejlett államok ambiciózus kibocsátás-csökkentést vállalni 2020-ig, valamint hogy ennek megvalósítása érdekében milyen új, jogilag kötelező rendelkezések tudnak hatályba lépni a kibocsátás-csökkentés, a technológia, az adaptáció, és a finanszírozás területén.

 

Klímacsúcs klíma magyar diplomácia
Kapcsolódó cikkek