Közélet

Páva Zsolt is a Tubesen alszik, hogy ne épülhessen a lokátor

Pénteken megkezdődhet a NATO-lokátor építése - a tiltakozó civilekhez holnap politikusok is csatlakoznak. A kormányszóvivő szerint elfogadhatatlan a Tubesre vezető út lezárása.

A bama.hu értesülései szerint pénteken megkezdik a munkálatokat a pécsi Tubes-hegyen, ahol a Honvédelmi Minisztérium készül megépíteni egy légvédelmi radarállomást. A hírek szerint a Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt. megkapta az építési engedélyt, a kivitelező pénteken felvonulhat a munkaterületre.

A munkakezdés hírére reagálva Páva Zsolt, Pécs polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be: a város vezetése mindent megpróbál annak érdekében, hogy megakadályozza a radar építését.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Tubesen ne épülhessen fel a katonai lokátor, mert az álláspontunk szerint szükségtelen és veszélyes – mondta Páva Zsolt. Pécs polgármestere ismét kijelentette: a pécsiekkel együtt fog küzdeni a radar ellen, mert közel negyvenezer pécsi akarata - akik nemet mondtak a katonai radarra – számára iránymutató és kötelező. 

A lokátor ellen tiltakozó szervezetek - Civilek a  Mecsekért Mozgalom, Istenkúti Közösségért Egyesület, Összefogás  Pécsért Egyesület - péntek reggelre a Tubesre hívják az építés ellenzőit, addig pedig őrízni kívánják a területet. A hegytetőre vezető úton a közelmúltban az önkormányzat súlykorlátozást jelző táblákat helyezett el, amelyek megtiltják a 3.5 tonnánál nehezebb járművek behajtását. Páva Zsolt szerint a korlátozást a HM járművei többször megszegték, emiatt a város feljelentést tesz, valamint sorompóval fogják az utat lezárni.

A polgármester azt is közölte: csütörtök este a tiltakozók sátrat vernek a területen, és többedmagával Páva Zsolt is ott tölti az éjszakát.

 Szollár Domokos szerint megdöbbentő és elfogadhatatlan a pécsi  önkormányzatnak az a lépése, amely szerint sorompóval zárja le a  Tubesre vezető utat.
    
A kormányszóvivő a szerdai sajtótájékoztatóján leszögezte: a Tubes tetején lévő honvédségi radarállomás megközelítésének megakadályozásával Pécs polgármestere az ország biztonságát veszélyezteti, szembemegy a jogszabályokkal, bírósági döntésekkel;  ezzel a lépéssel súlyosan veszélybe kerül Magyarország biztonsága.

 

páva zsolt Pécs lokátor Tubes
Kapcsolódó cikkek