Közélet

Putyin: Az amerikaiak védekezzenek, mi fegyverkezünk

Vlagyimir Putyin egy mai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Oroszországnak támadó fegyverrendszer kifejlesztésére van szüksége ahhoz, hogy fenntartsa az egyensúlyt a rakétavédelmi hálózatot kiépítő Egyesült Államokkal.

Az orosz miniszterelnök szavai szerint országának támadó, csapásmérő fegyverrendszerre van szüksége. "Ha fenn akarjuk tartani az egyensúlyt biztosítanunk kell az információcserét. Az amerikai partnerek tájékoztassanak minket a rakétaelhárító rendszerükről, mi pedig informáljuk őket a támadó fegyvereinkről" – idézi Putyin Vlagyivosztokban elhangzott szavait a CNN.

Putyin pozitívan nyilatkozott a két ország között folyó tárgyalásokról, amelynek eredményeképpen új atomfegyver egyezmény léphet a december 5-én hatályát vesztett START megállapodás helyére. A tájékoztatás szerint a 2010 elején aláírandó egyezmény mindkét oldalon jelentősen csökkenti majd az atomfegyverek számát.

Putyin hangsúlyozta, hogy szükség van a fegyverkezés átlátható szabályozására. Az orosz miniszterelnök emellett leszögezte, hogy a támadó és védelmi fegyvereket egyensúlyban kell tartani, hiszen ez az egyensúly biztosította a békét "még a hidegháború alatt is".

"Minthogy mi nem hozunk létre rakétavédelmi rendszert, fennáll a veszélye, hogy az amerikai partnereink azt gondolják, védőernyőjük teljes biztonságot nyújt számukra a támadó fegyvereinkkel szemben. Ebben az esetben a politikai és gazdasági agresszió megnövekszik, mivel partnereink azt gondolják, bármit megtehetnek" – fogalmazott Putyin.

A miniszterelnök szavai Medvegyev elnök múlt heti nyilatkozatait erősítik meg, amely szerint Oroszország a START utódegyezményének aláírását követően is folytatja stratégiai támadó fegyvereinek fejlesztését.

Start Oroszország rakétavédelem Putyin atomfegyver amerikai
Kapcsolódó cikkek