Közélet

Állásra utazik? Szerezzen be menedzser-útlevelet!

Csapatjáték, hatékony kommunikáció, elkötelezettség a tanulásra, lojalitás, problémamegoldó képesség és alkalmazkodó készség. Ez az a hat alapkompetencia, amelyről a menedzser-útlevélben szöveges értékelést kapnának a végzős hallgatók. „Az a pályakezdő, aki a Dunaújvárosi Főiskola (DF) által indított tréningen megszerzi a kompetencia-értékelő dokumentumot, előnyt élvez majd az állásinterjún.” – mondja a Hankook Tire humánerőforrás igazgatója. A menedzser-útlevél egyébként iparágtól függetlenül alkalmazható bármilyen vállalati kultúrában.

Hét cég (Hankook, Ghilbi, Dunaferr, Legrand, Rába, Paksi Atomerőmű és Bombardier) humánerőforrás vezetőivel együttműködésben dolgozott ki a Dunaújvárosi Főiskola Vezetési- és Vállalkozástudományi Intézete egy pályakezdőknek szóló kompetencia-fejlesztő és értékelő programot. Az alapképesség fejlesztési tréningprogramban a végzős diákok fél év alatt szerezhetik meg a végzettséget igazoló ún. menedzser-útlevelet. A menedzser útlevél, iparágtól függetlenül alkalmazható bármilyen vállalati kultúrában. Az elhelyezkedést segítő dokumentumot szakemberek állítják ki: tanárok, pszichológusok, humánerőforrásért felelős szakemberek.

„A felsőoktatási intézmények, sajnálatos módon, nem foglalkoznak személyiség- és készségfejlesztéssel, pedig a szakmai felkészültség mellett a személyes kompetenciák, tulajdonjegyek és készségek azok, amelyek alapján a kiválasztás történik. Ez a hiányjelenség adta az ötletet ahhoz, hogy egy pilot projekt keretében maga a felsőoktatási intézmény tegyen lépéseket annak érdekében, hogy jó szakmai felkészültségű pályakezdők, valóban pályaalkalmas kompetenciákkal érkezzenek meg a munkaerőpiacra. ” – mondja Szabó Zoltán a Ghibli Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember szerint mind a pályakezdő mind pedig a munkaadó helyzetét megkönnyíti, ha az első pályaalkalmassági szűrést maga a felsőoktatási intézmény végzi el.

„A humánerőforrásért felelős szakemberekkel hosszas egyeztetés és alapos irodalomkutatás előzte meg a tréning programjának felállítását és a menedzser-útlevél megszületését. Végül huszonegyből választottuk ki azt a hat alapkompetenciát, amely iparágtól függetlenül bármilyen vállalatnál alkalmazható. Arról szól, hogy a végzős hallgatók egy fél éves tréning keretében kompetencia-mérésen és fejlesztésen vehetnek részt, amelyről a program végén szöveges értékelést kapnak majd. Ezt az ún. menedzser-útlevél, amelyet az önéletrajzukkal és motivációs levelükkel együtt elküldhetnek majd a munkaadónak, ha megpályáznak egy állást. A tréning egyelőre, kísérleti jelleggel indul és csak a műszaki menedzserek vehetnek részt rajta.” – mondja Dr. Mandják Tibor, a DF Vezetési-és Vállalkozástudományi Intézetének vezetője, a program koordinátora.

 „A menedzser útlevél egy objektív értékelőlap, amelyet szakemberek állítanak ki. Multinacionális cégeknél egyre kedveltebb az Europass típusú önéletrajz. Ebben a pályázónak lehetősége van értékelni a saját kompetenciáit. E mellé a munkaadónak mindenképp jól jön egy objektív szakvélemény is. A Hankooknál mindenképpen előnyt élvez majd az a munkavállaló, aki önéletrajza és motivációs levele mellé menedzser-útlevelet is csatol majd.” – mondja Bányai Tibor a Hankook Tire humánerőforrás igazgatója.

Mindkét szakember bízik abban, hogy a végzős hallgatók elhelyezkedést segítő tréningprogram hamarosan országos szinten is a kiválasztási folyamat technikái közé emelkedik.

kompetencia Dunaújvárosi Főiskola állás útlevél menedzser
Kapcsolódó cikkek