Közélet

Az Apartheidet támogatta az IBM, a GM és a Daimler?

A General Motors, a Daimler és az IBM bírósági meghallgatást kért. A három cég úgy gondolja, nem állítható bíróság elé amiatt, hogy állítólag az Apartheid tevékenységét támogatta.

A pert a Dél-afrikai terror áldozatai indították, az ügyvédek összesen 400 milliárd dollárnyi kártérítést szeretnének kapni azoktól a cégekről, amelyek támogatták az afroamerikai többséget elnyomó rezsimet. Az ügy azért kerülhetett az amerikai bíróság elé, mert egy régi rendelet bizonyos esetekben lehetővé teszi ezt, annak ellenére, hogy a cselekményekre nem az Egyesült Államok területén került sor - tudósít a BBC.

A felperesek azt állítják, hogy a General Motors, a Daimler és az IBM támogatta az Apartheidet azzal, hogy értékesítette számára termékeit. A multinacionális cégeket tegnap hallgatták meg az ügyben, mindhárom vállalat kétségbe vonja az amerikai bíróság hatáskörét az idegen országban történt események kapcsán.

Dél-Afrika az előző elnök idejében ellenezte a konszernek ellen indított eljárást, attól tartva, hogy az elriasztja a külföldi befektetőket. Szeptemberben azonban Jacob Zuma vette át az ország elnöki posztját és Pretoria a váltást követően áldását adta az eljárásra.

Daimler apartheid Dél-Afrika GM bíróság IBM
Kapcsolódó cikkek