Közélet

"Segíteni kell Haitit, nem elfoglalni"

A francia diplomácia jelenleg igyekszik csökkenteni a Párizs és Washington közötti feszültséget, miután Franciaország nemzetközi kapcsolatokért felelős miniszter élesen bírálta az Egyesült Államok haiti ténykedését.

Jelenleg az amerikai légierő irányítja Port-au-Prince repterét és Alain Joyandet azért tette panaszt, mert egy tábori kórházat szállító repülőgépet nem engedtek leszállni az amerikai irányítók.

A nemzetközi kapcsolatokért felelős miniszter ezzel kapcsolatban a BBC szerint leszögezte: "segíteni kell Haitit, nem elfoglalni". Joyandet hivatalos panaszt nyújtott be az amerikai hatóságoknak a nagykövetségen keresztül és ebben azt állította, hogy lépését Bernard Kouchner külügyminiszter is támogatja.

A kijelentés nyomán nőtt a feszültség a két ország között, ezt most Nicolas Sarkozy igyekezett az amerikai fellépést dicsérő szavaival enyhíteni. A francia elnök szerint az Egyesült Államok rendkívüli szerepet vállal a rendkívüli mozgósítással. Sarkozy és Obama állítólag telefonon egyeztetett a haiti helyzetről, a két elnök megállapodott erőinek egyesítésében.

A helyzet kényes voltának oka, hogy Haiti, az ország volt gyarmata jelenleg is francia befolyási övezetnek tekinthető, az ország hivatalos nyelve is a francia. Párizs 20 milliárd eurónyi segélyt nyújtott a földrengés sújtotta országnak, amelyet az állampolgárok további 15 millió euróval egészítettek ki.

Obama Franciarország Sarkozy hatiti Egyesült Államok amerikai
Kapcsolódó cikkek