Közélet

Tovább növeli a kormány a településőrök számát

Hárommilliárd forintos keret áll a településőrök számának növelésére, akik nem rendelkeznek hatósági intézkedési joggal, kényszerítő intézkedést sem alkalmazhatnak, de a rendészeti miniszter szerint folyamatos jelenlétük a közterületeken segíti a bűnmegelőzést.

Idén 2600-ra nő a településőrök létszáma, melynek finanszírozási költsége mintegy 3 milliárd forint – jelentette be az igazságügyi és rendészeti miniszter. Forgács Imre elmondása alapján az összegből 2,1 milliárdot a minisztérium költségvetéséből, a fennmaradót központi forrásból biztosítják.

Egyre több önkormányzat jelezte támogatási igényét, ami a tárcavezető szerint a Rend és biztonság elnevezésű feladatterv részeként meghirdetett településőri program sikerét igazolja. Tavaly szeptembertől 864 önkormányzat kért támogatást 1742 településőr foglalkoztatására, elsősorban Szabolcs, Zala és Baranya megyékből.

A településőrök alkalmazása kétféleképpen történhet, munkájukat önállóan, vagy a közterület-felügyelők mellett láthatják el. Az önkormányzat alkalmazásában állnak, akiknek feladatait önkormányzati rendelet részletezi, de hatósági intézkedési joggal nem rendelkeznek, így kényszerítő intézkedést nem alkalmazhatnak. „Folyamatos közterületi jelenlétük azonban a bűnmegelőzést segíti” – hangsúlyozta Forgács.

A minisztérium havi 100 ezer forintot és az összeg járulékait fizeti, ha a településőrök vállalják, hogy három hónapon belül közterület-felügyelői szakképesítést szereznek és az önkormányzat köztisztviselőként foglalkoztatja őket. Ha munkaszerződéssel foglalkoztatnak valakit, akkor a 73.500 forintot és járulékait fizeti a minisztérium. Mindkét esetben megkapják a településőrök az egyszeri, 80 ezer forintos úgynevezett felszerelési költséget. A harmadik lehetőség, ha közcélú munka keretében foglalkoztatják a településőrt, ebben az esetben csak a felszerelési költséget fizeti a tárca.

Miután nagy az önkormányzatok érdeklődése, folytatják a településőri programot bizonyos finomhangolásokkal, például monitoringrendszert fognak kiépíteni.

Forgács a Rend és biztonság 10 pontos programjából kiemelte a rendőrképzés átalakítását is. Szeptembertől 200-al többen, összesen 975-en kezdték meg középiskolai tanulmányaikat a rendőrképzésben. Februártól újabb 200-an kezdik meg tanulmányaikat keresztféléves képzésben. Tavaly októbertől a másodéveseket utcai szolgálatra osztják be, ennek eredményeként mintegy ezer járőrrel több van az utcákon.
Bővítik a térfigyelő kamerák számát is a jelenlegi 1500-ról, 3000-re. A fővárosban jelenleg 20 központtal 620 kamera működik.

A szélsőségek elleni hatékony fellépésre a Nemzeti Nyomozó Iroda 622 millió forintos támogatást kapott a személyi és technikai kapacitások bővítésére. A konfliktusok megelőzése és kezelése érdekében 13 ezer ember képzését kezdték meg.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter a rendőrség költségvetését feszesnek, de végrehajthatónak titulálta. 2009-ben az év közben bővült rendészeti feladatok miatt 22,5 milliárdos többlettámogatást biztosított a rendőrségnek a kormányzat. Ebből például a megnövelt közterületi jelenlétre 2 milliárd forintot fordítottak. Ezt a plusztámogatást beépítették a 2010-es költségvetésbe, így idén 216 milliárd forintos kiadást tervezhet a rendőrség.

polgárőrök településőrök rendőrök
Kapcsolódó cikkek