Közélet

Végleges? SZDSZ+MDF

Az SZDSZ önállóan aligha indulhatna a választáson. Az MDF igen, de a kampány nagyon drága. A konzervatív fordulatot vett SZDSZ és a szabadelvűvé lett MDF – fura keringőjük után – úgy néz ki, egymásra talált.

Nem indul a 2010-es parlamenti választáson az SZDSZ: a liberálisok a Népszabadság szerint tegnap véglegesítették megállapodásukat az MDF-fel. Eszerint több politikusuk felkerülhet az MDF listájára, ők pedig pénzzel és infrastruktúrával segítenék a mindkét téren szűkösen álló fórumot.

A körvonalazódó megállapodás szerint a választási szövetség listáját Bokros Lajos vezetné, az önkormányzati választáson viszont az SZDSZ állíthatna listavezetőt a fővárosban, aki mögé az MDF felsorakozna.

Ezzel tehát lényegében megvalósulhat Magyar Bálint korábbi elképzelése a két, mára jelentősen összezsugorodott régi nagy rivális párt együttműködéséről. A Népszabadság úgy tudja, az SZDSZ döntéshozó testületeinek tagjait először szerdán tájékoztatták a csomagról, hogy az MDF ugyancsak szerdán ülésező elnöksége elé Dávid Ibolya már legalább egy félhivatalos SZDSZ „igennel” érkezhessen.

Ugyanakkor a megállapodásnak még lehetnek buktatói, még akkor is, ha az SZDSZ tegnap este végül rábólintott, köztük az, hogy a csomagra az MDF logóját ütötték, amiben az a megfontolás is közrejátszott, hogy az SZDSZ kormányzati szerepvállalásának felelősségét ne varrhassák a fórum nyakába.

SZDSZ mdf Dávid
Kapcsolódó cikkek