Közélet

Bejött a nyugdíj-ügy: negyedmillióan ábrándultak ki a Fideszből

A Jobbik javított, az MSZP stagnál, a többi párt mélyen a küszöb alatt a Szonda Ipsosnál.

Nagyjából negyedmillió szimpatizánst veszített a Fidesz az elmúlt egy hónapban. A veszteségeket főképpen a nyugdíjasok, valamint az alacsony iskolázottságúak körében szenvedte el az ellenzéki párt.
A távozókból bizonytalanok lettek. Az MSZP tábora változatlan, a múlt hónaphoz hasonlóan ezúttal is a választókorú népesség 14 százaléka támogatja - közli a Szonda Ipsos közvéleménykutatását a Népszabadság.

A Fidesz 32 százalékot vonz, a Jobbikkal 7 százalék szimpatizál. A nemzeti radikális párt pozíciói valamelyest erősödtek, ugyanis a biztos pártválasztók körében az eddigi legjobb közvéleménykutatási eredményt, 14 százalékot ért el.

A Fidesz itt is rontott (63-ról 58 százalékra), az MSZP lényegében a múlt hónaphoz hasonlóan teljesített (akkor 21, most 22 százalék). A többiek támogatottsága sem változott: az MDF-nek 2, az SZDSZ-nek és az LMP-nek 1 százaléknyi eltökélt választója van, a KDNP statisztikai értelemben mérhetetlen – így értékelte a Szonda Ipsos a február elején végzett, az ország felnőtt lakosságát reprezentáló közvélemény-kutatásának adatait.

Nagyon hatásos kampány megmozgathat még több százezer hezitálót vagy bizonytalant. A Fidesz hétszázezer, az MSZP négyszázezer rokonszenvezőt is rábírhat a voksolásra, és hétszázezer bizonytalanból is lehet még szavazó.

közvéleménykutatások Jobbik Fidesz
Kapcsolódó cikkek