Közélet

Duzzad a honvédségi botrány - előzetesben a Nemzetvédelmi Egyetem rektora

Előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát – tudta meg az MR1 Kossuth Rádió. Közben fegyelmi eljárás indult a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője ellen.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát, akit befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak – tudta meg az MR1 Kossuth Rádió. Zamecsnik Péter, a rektor ügyvédje a bíróság épületében újságíróknak elmondta, hogy a bíróság az eljárás befolyásolásának, meghiúsításának veszélye miatt rendelte el az előzetes letartóztatást.

Szabó János mellett a másik gyanúsítottat is előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A határozat ellen mindketten fellebbeztek.

Mindeközben kellőképpen át nem gondolt, magánvéleményét tükröző kijelentései miatt indított fegyelmi eljárást a Budapesti Katonai Ügyészség saját szóvivője ellen. Ács Tibor szerdán a HírTV-nek nemcsak a Zrínyi Egyetemen tartott házkutatásról beszélt, hanem a Honvédelmi Minisztérium egyik intézményét, az EI Zrt.-t gengszterszervezetnek nevezte. Megfogalmazása szerint „mindenki nyugdíjas már ott, nem tudunk egyszerűen foglalkozni velük”.

A katonai ügyészség vezetője, Hegedűs Antal közleményében a szóvivő kijelentését magánvéleménynek minősítette, amelyet az újságíró Ács Tibor tudta és beleegyezése nélkül rögzített. Ezzel együtt az ügyészség fegyelmi eljárást indított a szóvivő ellen.

Szabó János nemzvetvédelmi egyetem Zrínyi
Kapcsolódó cikkek