Közélet

Gyurcsány őszödi beszéde után Orbán kötcsei beszéde?

Nem diktatúrát, hanem „csak” pongyola egypártrendszert szeretne bevezetni Orbán Viktor a Fidesz áprilisi választási győzelme után.

Legalábbis Lendvai Ildikó szerint erről árulkodik a Fidesz elnökének tavaly szeptember 5-én, a kötcsei polgári pikniken elmondott beszéde, amelynek frissített, szerkeszett változata a mai Nagyítás című jobboldali hetilapban jelent meg. „Volt egy fiatalember, aki húsz évvel ezelőtt a Hősök terén elmondta a rendszerváltó beszédet, most pedig elmondta a rendszervisszaállító beszédet is. Ez az ember Orbán Viktor” – szögezte le Lendvai Ildikó.

Az MSZP elnöke szerint a Fidesz miniszterelnök-jelöltje a demokrácia visszavételét sürgeti, amikor az egypártrendszert tartja kívánatosnak. Hozzátette: Orbán Viktor 500 ember előtt az ellenőrzés nélküli túlhatalom rendszerét hirdette meg, de közülük eddig senki nem jelezte, hogy ezzel problémája lenne. Ezzel szoros párhuzamot mutat a kötcsei beszéd a Gyurcsány Ferenc féle őszödi beszéddel. „Orbán kiherélné a demokráciát. Már nem is kétharmados többséget szeretne a parlamentben, hanem 100 százalékos hatalmat az országban” – mondta Lendvai Ildikó. Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor olyan világról álmodik, ahol senkinek nincs magánvéleménye, csak a pártnak van álláspontja.

„Három eset lehetséges. Lendvai Ildikó vagy nem olvas újságot, vagy rövid az emlékezete vagy pártjával együtt ismét mocskolódó kampányt folytat Orbán Viktor és a Fidesz ellen” – írta a közleményében Cser-Palkovics András. A Fidesz helyettes szóvivője hozzátette: Orbán Viktor kötcsei beszédéről tavaly szeptember 6-án beszámolt a teljes magyar sajtó, a hírarchívumokban a mai napig elérhetőek az ezzel kapcsolatos tudósítások, benne azokkal a mondatokkal, melyekre Lendvai Ildikó ma rávetődött.

„Megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő tizenöt-húsz évét ne a duális erőtér határozza meg, amely állandó értékvitákkal, megosztó, kicsinyes és fölösleges társadalmi következményeket generál. Ehelyett huzamosan létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza” – olvashatók a Fidesz elnökének gondolatai a kultúra jövőbeni szerepéről a Nagyítás című lap legújabb számában.

Orbán Viktornak meggyőződése, hogy nem ellenkormányzást kell folytatni, hanem a nemzeti ügyek kormányzását kell megvalósítani. Szerinte a jobboldalnak érdemes megvitatnia azt a kérdést a következő időszakban, hogy hosszabb távon, tizenöt-húsz év távlatában milyen politikai erőtérben látja az ország érdekeit leginkább biztosítva.

„Azt javaslom, hogy az állandó harcra berendezkedett politika helyett az állandó kormányzásra berendezkedett politikát válasszuk, ne a másik féllel folytatott folyamatos és állandó küzdelem határozza meg gondolkodásunkat, hanem bizonyos nemzeti ügyek meggyőző erejű képviselete” – fogalmaz a Fidesz elnöke. Hozzátette: természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni.

Lendvai Ildikó MSZP Orbán Viktor őszödi beszéd Fidesz választások kötsei beszéd
Kapcsolódó cikkek