Közélet

Kéri: Orbán sokat változott előnyére - Videó!

Kéri László és Stumpf István is lehetőségként tekint a Fidesz kétharmados kormányzására, amelynek során olyan intézkedéseket lehet megtenni, amelyekre az országnak szüksége van, és sok éve már meg kellett volna hozni azokat.

Futó az EU Go for Growth tanulmányáról szólva megemlíti, hogy csak a vállalatok révén indulhat be a növekedés. Ehhez erősíteni kell a belpiacokat, és erőteljes külföldi térnyerést kell biztosítani a cégek számára.

Az anyag szerint több fő kihívással néz szembe az EU.

  • Ki kell jutni a válságból

  • a zöld ipar meghonosítása

  • a nyersanyagokhoz való hozzáférés

  • az EU szerepének erősítés
  • Milyen válaszokat adnak az előadók ezekre a kérdésekre?

    Kéri szerint több fontos kérdés lesz: lesz-e a Fidesznek kétharmados többsége, kik kerülnek a parlamentbe, ki lesz az ellenzék, mennyire fog padlót az MSZP.

    A politológus nagy változásokra nem számít a kampányban. A Fidesznek nem érdeke, hogy bármi konkrétumot mondjun, a magyar társadalomnak pedig nincs ereje, hogy kikényszerítse a válaszokat, a média pedig "semleges", azaz Kéri interpretálásában: lusta. A kormányzópárt pedig olyan gyönge, hogy szintén képtelen a válaszok kikényszerítésére.

    A Fidesz fő témája a korrupció marad. Ha Fidesz bármi konkrétumot mond, azzal azt kockáztatja, hogy százezreket idegenít el magától, és ők otthon maradhatnak.

    Kéri okfejtése szerint az ellenzéki pártnak nem érdeke, hogy a választói részvétel 60 százalék fölé menjen, mert akkor az ellentábor is mozgósítható, és oda a biztos többség. A Fidesznek szerinte egy relatíve alacsony választási részvétel az érdeke.

    Kéri László politológus úgy véli, nem kell félni a Fidesz esetleges kétharmados többségétől, mert a felelősség is nyomasztja majd a kormánypártot. Egyébként azzal számol, hogy a Fidesznek meglesz a kétharmada.

    A politológus nem számol arra, hogy a Fidesz megváltoztatja a közjogi berendezkedést, gyökeresen átalakít minden struktúrát. Felesleges a baloldalnak ezzel idegesítenie önmagát, mert szerinte kétharmaddal is meg lehet bukni, ha olyan intézkedéseket hoznak, amelyek nem tetszenek.

    Parlamenti választási rendszer átalakítása, képviselőhelyek csökkentése és hasonlókat meglépnek, de ezekben szükség is van a változásra. Kéri szerint Orbán sokat változott - előnyére.

    Gazdasági háttere összehasonlíthatatlanul nagyobb az 1998-asnál. Kéri a jelenlevők többségét is a jobboldali párt támogatóiként aposztrofálta.

    A baloldali média összecsuklott, leépült, a jobboldali viszont teljesen kiépült.

    Kéri szerint 2011-től kezdődhet a Fidesz "álomkormányzása", mert addig megterheli a kormányt a válság utolsó egy-másfél éve. Ezután már lehet növekedésbarát gazdaságpolitikát folytatni.

    A kétfázisú kormányzás első szakaszának fő témája a számokérés lesz, így lehet elterelni a figyelmet arról, hogy nem az ígéreteknek megfelelő lépéseket tesznek.

    A politológus egyébként hosszú Fidesz-kormányzásra számít.

    Az a kérdés, hogy kormányzati bölcsessége lesz-e a Fidesznek, mert eddig a kampányban számára csak a simlissége látszik.

    A balliberális oldal teljesen leírta magát: hogy azon vitatkoznak, hogy felelős mindenért, hogy ki csinálta a kutyasz..t, "na nem" - tette hozzá.

    Stumf István örömmel üdvözölte, hogy Kéri a józanság pártján áll, és nem kelt hisztériát.

    Stumpf szerint a kérdések: mennyivel nyeri a Fidesz a választást, ki lesz a második, bejut-e az MDF, hogyan szavaznak a nyugdíjasok.

    Minél magasabb a választási arány, annál kedvezőbb az MSZP helyzete, az alacsony választási arány a szélsőségeseknek kedvez. Most 59 százalék ígéri biztosra a részvételt. Ez valamivel alacsonyabb a korábbi voksolásokhoz képest, ám a most a tendencia is csökkenő. Ez összefügg a kampányaktivitással, minél személyesebb az, és minél nagyobb a választások tétje. Jelenleg egyik sem áll fenn.

    A 30-49 éves korosztálynál jobban áll a Jobbik, mint az MSZP. A 30-39 éveseknél 7% a Jobbik, és csak 2 az MSZP. A vásrosokban és községekben azonban jobban állnak a szocialisták. Az aktívoknál csak 5 százalék az MSZP támogatottsága, míg a Jobbiké közel duplája. A nyugdíjasoknál 16% a szocialisták támogatottsága.

    A következő oldalon Stumpf István elemzését olvashatja

    Az egyik előadó, Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke szerint az új kormány bővítené a szűk gazdaságpolitikai mozgásteret, és programjához széles társadalmi konszenzust teremtene.

    Stumpf szerint a listát állító pártok és a jelöltek személyének ismeretében felmérhető a várható helyzet. A politológus szerint elképzelhető, hogy három párt jut be a parlamentbe és mégis kétharmados többséget szerez a Fidesz. Stumpf leszögezte, hogy a fidesz számít arra, hogy különleges gazdasági helyzettel kell szembenéznie. Magyarországon körülbelül 85 százalék determinált a cselekvéseket illetően, ami a gazdasági helyzetet illeti. Akármilyen "világmegváltó" kormánynak figyelembe kell vennie ezt.

    A politológus hozzátette, hogy lehet bármekkora a társadalmi támogatottság, az legfeljebb az adott mozgástér támogatására lesz alkalmas. Ezért három célt kel szem előtt tartani, ezek közül az egyik a lehetővé tétele. A második az állam és az önkormányzatok, valamint a közbiztonság rendbetétele. A harmadik az új közteherviselési rendszer, amely a generációs egyensúly visszaállítását, valamint a társadalmi szolidaritást szolgálja.

    Stumpf szuperkancellária rendszer felállítására számít. Mint mondta, kevés kormányfő rendelkezik akkora hatalommal, mint a magyar miniszterelnök és ennek alapjait Gyurcsány Ferenc tette le. A Fidesz a korábbi széttagolt minisztériumi szerkezet helyett állítaná fel a központosított minisztérumi rendszert. Ebben megerősített belügyminisztérium és vagyonkezelési szerv található meg. Komoly változásokat csak a civil- és szakmai szervezetekkel való együttműködésben lehet megteremteni. Stumpf szerint a válságkezelés és a konszolidáció két részre osztja a kormányzást, és ennek megfelelően különböző struktúrákat igényel. Hogy ez a kormányzati szervezetben is megjelenik-e, az a választási eredménytől függ - zárta Stumpf István. Stumpf István szerint "nem mindenki marha lelkes" attól, hogy az önkormányzatok számának csökkentése várható.

    Kéri László egy megjegyzésre reagálva elmondta: baloldalinak lenni nagy pofon lesz a választások után. A politológus szerint a nem mainstreamhez tartozó politikai vélemények mellőzöttek lesznek a következő időszakban. Kéri László az MGYOSZ ülésén elmondta: jelentős depolitizáció várható a választásokat követően, a baloldali és liberális szavazók háttérbe szorulnak. A politológus leszögezte: nem megalapozott a Bauer-féle ijesztgetés, amely a Horthy-rendszerhez hasonló körülményekre számít. Ugyanakkor a baloldalnak újra kell építenie magát.

    Futó Péter, az MGYOSZ elnöke a civilszervezetek erősödésében bízik és a megerősítésének fontosságát hangsúlyozza. Ebben szerinte az egyik legfontosabb partner az MGYOSZ. Futó úgy látja, hogy a házak szigetelésében és a vízkincs megmentéséhez szükséges öntözőrendszerek kiépítésében kaphatnak munkát a jelenleg állástalan szakképzetlen tömegek.

    Kéri László leszögezte: célszerű lenne későbbre tolni az önkormányzati választásokat. Ha ugyanis a parlamenti- és az önkormányzati választásokat egy évben tartják, az az év veszendőbe megy a kampány miatt. Ez egyébként a Fidesz érdeke is lenne, hiszen nincs esély arra, hogy a jobboldali párt az utolsó voksoláséhoz hasonlóan jó eredményt érjen el. A politológus leszögezte: elég lenne 170 professzionális önkormányzat a számtalan csonka önkormányzat helyett. Ezt kérharmados többséggel "erőből keresztül lehet nyomni" a választások elhalasztása mellett, hiszen húsz éve halogatják ezeket a feladatokat. Kéri szerint Matolcsy György addig jó, amíg "szépeket kell mondani". A könyörtelen végrehajtáshoz alkalmatlan és ezt a Fidesz is tudja.

    Kéri László Fidesz stumf istván futó péter MGYOSZ
    Kapcsolódó cikkek