Közélet

Négy parlamenti napért négymillió forint illetmény? Karvalics cáfol

Meglehetősen húzós első képviselői napon van túl Karvalics Ottó: a Fidesz-KDNP új somogyi képviselője eskütétele után azonnal monstre szavazásba kezdhetett.

Hétfőn délután egy órakor tette le képviselői esküjét a az országgyűlésben Karvalics Ottó: a barcsi alpolgármestert a Fidesz-KDNP a január 20-án tragikus hirtelenséggel elhunyt Kuzma László honatya helyére delegálta a területi listáról. Papíron nem vár, várt rá sok feladat, hiszen mindössze négy ülésnap volt hátra a ciklusból, ennek ellenére az első napon csak este kilenc után hagyhatta el a T. Házat - írja a Sonline.hu.

Sokan felvetették, érdemes-e egyáltalán ilyen rövid időre letenni a képviselői esküt, lehet-e bármit tenni néhány ülésnap alatt, ám a honatya szerint, bár elismerte, személyesen semmit sem tud az idő rövidsége miatt keresztülvinni, a szavazások során képviselheti Somogy megyét, és sokszor egy voks is sokat számíthat.

Egyúttal cáfolta az egyik bulvárlapban megjelenteket, mely szerint a négy parlamenti ülésnapért közel négymillió forint képviselői illetményt vehet majd fel.
– Közel sem akkora összegről van szó – jelentette ki. – Bár hivatalosan február elsejétől vagyok tagja a frakciónak, az esküt csak tegnap tehettem le, így eddig az anyagi kérdések sem kerülhettek szóba. A képviselői alapdíjat, a választókerületi pótlékot és a lakhatási támogatást valószínűleg megkapom, de konkrét összegekről még nem tudok nyilatkozni.

A három havi képviselői illetmény 695 700 forint, a negyedéves lakhatási támogatás 347 850, míg választókerületi pótlék 1 millió 419 ezer 18 forint a hivatalos adatok alapján. A bulvárlap ehhez hozzászámította a képviselői végkielégítést is – hat havi alapilletmény, azaz 1 millió 391 ezer 400 forint, ami azonban csak akkor jár, ha Karvalics Ottó az áprilisi választások során, ahol a Fidesz-KDNP közös jelöltjeként a somogyi 6. kerületben indul, nem szerez mandátumot. Esetleges bizottsági tagság esetén havonta további 162 300 forinttal nőne a képviselő díjazása.

karvalics képviselői illetmény Fidesz
Kapcsolódó cikkek