Közélet

Áprilistól leállhat a 4-es metró építése

Áprilistól leállhatnak a 4-es metró építési munkái, a kivitelezők számláit igazoló és jóváhagyó Eurometró szerződése ugyanis a földalatti első szakaszára akkor lejár – írja a Népszabadság.

2006-ban még úgy terveztek, hogy a metró első szakasza 2010 közepéig elkészül, a projekt elhúzódása és a közben felmerült többletköltségek miatt azonban a szerződésben szereplő, nagyjából hétmilliárd forintos keret kimerült – tudósít a Népszabadság.

A legújabb, 2012-es újabb határidőig még további 3,5 milliárddal kellene ezt a keretet megnövelni – erre meg is volna a fedezet, de jogcím jelenleg nincsen.

Az Eurometró szerződését egyelőre nem tudja meghosszabbítani a DBR Metró Projekt Igazgatóság. A feladatra ugyanis a Közbeszerzési Döntőbizottság állásfoglalása szerint újból közbeszerzési eljárást kell kiírni.

A DBR tegnapi közleménye szerint ez műszakilag ésszerűtlen volna, a beruházás jelenlegi, hatvanszázalékos készültségénél elképzelhetetlen, hogy „jön valahonnan egy új lebonyolító mérnökcsapat, amely egyik napról a másikra átveszi a több ezer munkafolyamatot”.

mérnök építkezés 4-es metró kivitelező költség Eurometró DBR Metró Projekt Igazgatóság
Kapcsolódó cikkek