Közélet

„Féltékeny” a Balatonring rendezvényeire a Hungaroring?

A Balatonring-projekt állami hitelszerződésének elmaradása miatt Suchman Tamás ellenlobbizással vádolta meg Niklai Ákost, a Magyar Turizmus Zrt. nemrég leköszönt elnökét – tudta meg a Népszabadság.

Az elmúlt hónapokban erős lobbitevékenység folyt a háttérben azzal a céllal, hogy megakadályozzák a Balatonring megépítéséhez nyújtandó MFB-hitelszerződés aláírását – mondta Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke a Népszabadság kérdésére.

Suchman szerint a projekt egyik fő ellenzője Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. nemrég önként lemondott elnöke, egyúttal a Hungaroring Zrt. igazgatósági tagja. Suchman szerint az ok igen egyszerű: a Balatonring erős konkurenciája lehetne a Hungaroringnek, hiszen számos motoros és egyéb rendezvény kerülhetne át Mogyoródról Sávolyra. A BFT-elnök úgy érzi, hogy Niklai Ákos ebben a kettős szorításban inkább a Hungaroring érdekeit tartotta szem előtt.

Niklai Ákos a Népszabadság megkeresésére érthetetlennek nevezte Suchman vádjait. A turizmus egykori első embere ugyanakkor megjegyezte: sajnálatosnak tartja, hogy az elmúlt hónapokban a Balatonring-beruházás jogi és hatósági koordinálására kijelölt Suchman Tamás nem vett részt személyesen a Magyar Turizmus Zrt.-nél és az Önkormányzati Minisztériumban folytatott egyeztetéseken, amelyeken a döntéshozók az állami vagyonnal való körültekintő gazdálkodás szempontjai alapján – szakértők bevonásával – elemezték a projekt jogi és pénzügyi kockázatait. Niklai viszont elismerte: ezek emiatt mondott le az állami cég elnöki tisztségéről.

Suchman Tamás niklai ákos Sávoly Balatonring Hungaroring
Kapcsolódó cikkek