Közélet

Nem elég nagy a Föld az emberiség életszínvonalához

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola ad otthont 2010. március 25-26 között az immáron tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tudományos Napoknak, amely az idei évben a „Fenntartható versenyképesség a válság idején” címet viseli. A kétévente összehívott tudományos konferencia fő témája ezúttal a fenntartható fejlődés.

A hazai és külföldi kutatók, professzorok, szakemberek idén hat szekcióban tárgyalják a fenntartható fejlődés kérdését: a globális átrendeződés feltétele, hogy a magyar gazdaság kis– és közepes méretű vállalkozásai is erősítsék a környezet állapotának megóvására irányuló törekvéseket, az ipari, a mezőgazdasági, a szolgáltató- és a kereskedelmi szektorban egyaránt.

A legfrissebb kutatások szerint az emberiségnek, a jelenlegi életszínvonalát folytatva, 1,4 Föld bolygóra lenne szüksége, hiszen a Föld nem termel annyit egy évben, amennyit elfogyasztunk – mondta Dr. Dinya László, a KRF tudományos rektorhelyettese, a XII. Nemzetközi Tudományos Napok szervező bizottságának elnöke.

A szakember szerint ahhoz, hogy úgy tudjuk átadni Földünket a következő generációknak, ahogy kaptuk, teljesen át kell alakítani az értékrendünket. A fogyasztásban jelentkező volumennövekedést alá kell rendelnünk a minőségnek, hiszen csak egy teljes szemléletváltás képes megoldást nyújtani a problémára. Talán a jelenlegi gazdasági válság rákényszerít minket arra, hogy a korábbiakhoz képest sokkal konzekvensebben gondoljuk át növekedési fejlődésünket.

Gyöngyös károly róbert fősikola életszínvonal tudományos napok
Kapcsolódó cikkek