Közélet

Nem sokat ér a koppenhágai alku

A volt szocialista országoknak biztosított emisszió-számítási kedvezmény az egyik olyan kiskapu, amely miatt hatástalan lehet az ENSZ klímavédelmi erőfeszítése - vélekedik az EU környezetvédelmi biztosa.

Connie Hedegaard ma terjeszti elő azt a tervezetet, amely mentén jogilag kötelező dokumentummá lehetne alakítani a decemberi koppenhágai konferencián elfogadott harmatgyenge egyezséget.

Ebben a volt szocialista államoknak biztosított kedvezmény - amelynek lényege az, hogy az elvárt csökkentést a rendszerváltás előtti szinthez mérik, amikor a nehézipar kibocsátása sokkal magasabb volt a néhány évvel későbbinél - mellett a mezőgazdasági termeléssel és az erdőírtással összefüggő emisszió laza szabályozását is a bezárandó kiskapuk között említi.

Hedegaard számítása szerint a gazdag országok által eddig vállalt kibocsátás-csökkentési lépések mindössze 13,2-17,8 százalékot tesznek ki, míg az ENSZ szakértői 25-40 százalékot tartanak szükségesnek ahhoz, hogy a földi légkör átlaghőmérséklete csak két fokkal emelkedjen az ipari forradalom előtti szinthez képest.

Az említett kiskapuk tovább csökkentik a koppenhágai alku hatékonyságát, és így elveszhet az esély a globális felmelegedés megfékezésére - véli az EU-biztos.

 

alku Koppenhága
Kapcsolódó cikkek