Közélet

Szekeres nem tudta, hogy lopnak

A hoonvédelmi miniszter szerint az ő felelőssége csak an nyi, hogy megnyugtatóan tisztáznia kell a kialakult helyzetet

„Nem titkolok, nem takargatok semmit. Személyesen nem ismertem Szabó Jánost, a Nemzetvédelmi Egyetem letartóztatott rektorát. Az általa elkövetett, valószínűsített bűncselekmény pedig nincs semmilyen összefüggésben a Honvédelmi Minisztériummal” – fogalmazott Szekeres Imre, akit saját kérésére hallgatott meg a parlament illetékes szakbizottsága.

Természetesen szóba kerültek a hadsereg körüli cégeknél feltárt vesztegetési ügyek, illetve annak háttere is. A tárcavezető erről azt mondta: egy miniszternek egy ilyen korrupciós ügyben csak annyi és csak az a politikai felelőssége, hogy „megnyugtatóan tisztázza a kialakult helyzetet”.

Szerinte a HM Térképészeti Kft-nél történt vesztegetési ügyről nemhogy nem volt, de nem is lehetett tudomása, mert a vállalat önállóan gazdálkodik. „Ebben az ügyben nem a politika fonódott össze a visszaélésekkel, hanem pont ellenkezőleg. A Katonai Biztonsági Hivatal tárta fel az esetet” – szögezte le Szekeres.

A honvédelmi bizottság mai ülésén eredetileg csak a benzintenderrel kapcsolatos közbeszerzési eljárásról lett volna szó. Itt kiderült, hogy sem a képviselők, sem a kormányt képviselő Turi András rendészeti szakállamtitkár nem ismeri a közbeszerzési törvényt.

Ennek ellenére egyhangúlag megszavazták a szabály alóli mentesítést, így már semmi akadálya nincs annak, hogy a rendvédelmi szervek továbbra is a Mol-tól kapják az üzemanyagot. Bár tárgyalás még nem volt, Turi azért elejtette, hogy az orosz tulajdoni többségű, de magyar székhelyű olajipari cég olcsóbban fogja adni a benzint, mint az eredetileg tendergyőztes osztrák OMV.

közbeszerzések honvédelmi miniszter Szekeres Imre botrányok
Kapcsolódó cikkek