Közélet

Több D-vitamint az európai polgároknak!

Az európai lakosság körében nagymértékű D-vitamin-hiány, ennek leküzdéséről tartottak konferenciát az Európai Parlamentben.

Az Európai Orvosok Állandó Bizottsága szerint kontinensünk lakosságának legalább 50 százaléka D-vitamin hiányban szenved. Ugyanakkor a legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a D-vitamin általánosan ismert, az egészséges csontozat és izomzat kialakításában, valamint a csontritkulás megelőzésében betöltött szerepe mellett a hiánya egy sor más súlyos betegséggel is kapcsolatba hozható. Ilyenek többek között a szív-és érrendszeri megbetegedések, az immunműködési problémák, a szklerózis multiplex, az I-es és II-es típusú cukorbetegség, a TBC és számos rákos megbetegedés, de legújabb tanulmányok szerint az asztma és az allergia is.

A tanácskozás összehívását kezdeményező magyar EP-képviselő, Áder János ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy bármi, amiből az európai lakosság 50 százaléka hiányt szenved, olyan kérdés, amely nyilvánvaló egészségpolitikai prioritást jelent. Megítélése szerint a legfontosabb a megelőzés, Ha sikerül megelőzni a D-vitamin-hiányt és vele együtt számos betegség kialakulását, egyúttal nagymértékben csökkenthetőek a társadalombiztosítás terhei is.

Ezzel összefüggésben az ún. Grant-tanulmányra, amely szerint 17 európai országban összesen 177 milliárd euróval csökkennének az egészségügyi kiadások, ha a lakosság megfelelő D-vitamin ellátásban részesülne. 

 Az EP-tanácskozáson az egyik legnagyobb sikert arató előadást Szalay Ferenc, a SOTE 1. Számú Belgyógyászati Klinikájának orvosa tartotta. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy a D-vitamin hiányhoz kötődő megbetegedések aránya a közép-kelet-európai régió országaiban nagyon magas. A hiány legfőbb okai elsősorban az emberek táplálkozási szokásaiban és életmódjában keresendők, hiszen az már önmagában is árulkodó tény, hogy a magyar lakosság átlagosan évente ötödannyi halat fogyaszt, mint az európai átlag. 
 

D-vitamin Európa Áder
Kapcsolódó cikkek