Közélet

A baloldal szétesett, az SZDSZ, MDF eltűnik - Izgalmas voksolás

Eddig úgy tűnt, hogy a Jobbik a választási kampány győztese a szavazótábor kiszélesítésében, de a legutóbbi adatok szerint csökkent a szimpatizánsaik száma - mondta Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója az InfoRádió műsorában.

Eddig úgy tűnt, hogy a választási kampány nagy nyertese a Jobbik, hiszen a párt képes volt jelentősen bővíteni a szavazótáborát, a legújabb felmérések azonban azt mutatják, hogy az utóbbi időben megnyert szimpatizánsok jó része a Fideszhez vándorolt - mondta az Ipsos véleménykutatási igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Závecz Tibor szerint ennek az az oka, hogy az emberek inkább hisznek a legnagyobb ellenzéki pártnak, amikor azt állítja, képes megoldani a problémáikat.

A szakértő hozzátette: a szocialisták helyzetén nem változtatott sokat a kampány, az MSZP tábora olyan arányban nőtt, amilyen arányban a részvételi hajlandóság emelkedett.

A Lehet Más a Politikáról szólva Závecz Tibor elmondta: a kampány során a kis párt képes volt megmutatni magát, és érzékelhető támogatottságot élvez.

A Századvég Alapítvány elemzője, Fűrész Gábor szerint, bár régóta tudni lehet, hogy a Fidesz jól fog szerepelni a választásokon, a voksolás mégis izgalmas lehet. Átalakulóban van ugyanis a pártszerkezet, a baloldal szétesett, a romokon azonban korábban kevésbé ismert pártok juthatnak be a parlamentbe.

A másik érdekesség - magyarázta Fűrész Gábor -, hogy az elmúlt húsz év történelmében meghatározó pártok, az MDF és az SZDSZ eltűnik a parlamenti politikából.

SZDSZ mdf választás
Kapcsolódó cikkek