Közélet

Az MDF minden kapcsolatot megszakított az SZDSZ-szel

"A Magyar Demokrata Fórum április 11-i hatállyal mindennemű kapcsolatot megszakítottnak tekint az SZDSZ-szel és a jövőben elképzelhetetlennek tart velük bármiféle együttműködést" - olvasható a párt elnökségének pénteki közleményében, amelyet Viniczai Tibor alelnök írt alá.

A dokumentum szerint a párt elnöksége megállapította, hogy a szabad demokratákkal kötött megállapodás nem szolgálta a párt sikeres kampányát és szereplését. Ezenkívül azt is leszögezik, hogy rendkívül gyengének értékelik a Political Capital és a Konzervatív Intézet kampánymunkáját, amely a párt parlamenti kiesését eredményezte.

Az MDF elnöksége szerint a kampányfőnök felelőssége kettős, mert nemcsak a kampányban, hanem hosszú éveken keresztül hosszútávon határozta meg az MDF kommunikációját.

A közleményben azt írják, hogy az MDF lezár egy korszakot, amely belső feszültségekről és kizárásokról szólt, egyúttal meghirdet egy új külső-belső konszenzusra épülő politikát. Az MDF a jövőben olyan politikát folytat majd, amely magában foglalja az európai kereszténydemokrata, konzervatív valamint a nemzeti szabadelvű értékeket - ígérik.

Dávid Ibolya elismerte az MDF választási vereségét és lemondott pártelnöki posztjáról az országgyűlési választások első fordulója után vasárnap este. Az Országos Választási Iroda adatai szerint a párt az első fordulóban a szavazatok nem egészen 3 százalékát tudta csak megszerezni, vagyis nem érte el ötszázalékos parlamenti küszöböt. A párt alapszabálya alapján az elnök lemondása után Herényi Károly elnökhelyettes vette át az irányítást ideiglenesen az új elnök megválasztásáig. A tervek szerint jövő szombaton ül össze a párt országos választmánya, majd 30 napon belül össze kell hívni a párt országos gyűlését az új pártelnök és a hiányzó elnökségi tagok megválasztásához.

SZDSZ mdf
Kapcsolódó cikkek