Közélet

Botrányos választás feldolgozás: folyamatos a kampánycsendsértés

Az Országos Választási Bizottság döntése értelmében meghosszabbították a kampánycsendet. Az OVB elnöke, Szigeti Péter szerint egy-másfél óráig még nem lehet közölni, eredményeket, becsléseket.

A hosszabbítás oka az, hogy van néhány szavazókör, ahol több állampolgár már 19 óra előtt megérkezett, ám a határidőig nem tudta leadni szavazatát, így ezekben a szavazókörökben nem lehetett lezárni hétig a voksolást.

Szinte az összes televízió, internetes oldal (így lapunk is) 19.00-kor közölte az előzetes becsléseiket, exit-pollokat, amelyek így mind a kampánycsend-sértés vétkébe estek.

Gyakorlatilag az összes politikai elemző durva hibának tartja az OVB tevékenységét. Török Gábor szerint az OVB rendelkezésére "laza 12 óra állat", hogy kezelje ezt a helyzetet, mert már reggel lehetett olvasni olyan szavazókörökről, ahol sorban álltak az emberek a szavazáshoz. Giró-Szász András annyit tett hozzá, hogy az is aggályos, hogy vannak emberek, akik a körülmények, a sorban állás miatt lemondtak szavazási szándékukról.

Az ATV-ben Kéri László nevetségesnek tartja, hogy valaki a sorban állás közben megváltoztatná a szavazási szándékát.

Török Gábor a köztévében elmondta, hogy Budapesten, Baranyában és Komárom-Esztergom megyében a 2006-osnál kisebb a részvételi arány, és ez kedvezőtlenül érintheti a szocialista pártot, hiszen akkor ezekben a körzetekben átlag felett szerepeltek.

Van olyan szavazókör, ahol már sorszámokat osztogatnak: a köztévé tudósítója beszámolt olyan esetről, ahol a a szavazni kívánó állampolgár a 721-es sorszámot húzta. Ennek alapján még órákig húzódik a választási feldolgozás.

Az OVB eddig megszólaló képviselői szerint nem tudtak volna másként dönteni. Stekler Ottó, a Civil Mozgalom képviselője jelezte egyedül: nem kellene tovább fenntartani a kampánycsendet, de szerinte sem követtek el hibát. Halmai Gábor szerint 18.50-kor küldtek egy kérést a médiák felé: ne közöljenek kutatási eredményeket, amelyet azonban "nem sikerült minden médiához eljuttatni".

A Fidesz képviselője amellett érvelt: nincs értelme fenntartani a kampánycsendet. Úgy vélte, aki akart már rég tájékozódott az eredményekről. Szerinte az Országos Választási Iroda nem megfelelően tájékoztatta őket: nem tudták, hány szavazókör van még nyitva.

Wéber János, az MDF delegáltja figyelmeztett: nem ők döntik el, mikor legyen a kampánycsend vége, hanem a törvény, ami úgy szól: addig tart, ameddig be nem fejeződik a szavazás.

Török Gábor szerint a mai botrányos választásnak komoly politikai következményei vannak. A győztestől elvész a nagy médianyilvánosság előtti bejelentés lehetősége.

Az OVB üléséről Török úgy vélte, elképesztő, hogy fel sem merül: a döntésük lejáratja a demokratikus intézményeket.

Giró-Szász András is hasonlóképpen vélekedett: lehetséges, hogy sokakban megfogalmazódik, ebből többet nem kér, és csalódik a demokráciában.

Kéri László az ATV-n felháborodva tette fel a kérdést: hogy a fenébe lehet az, hogy nem tudhatjuk meg este kilenckor a választások eredményét?

Lövétei István alkotmányjogász szerint hibázott az OVB, amikor meghosszabbította a kampánycsendet.

Mivel minden portál fenn hagyta a becsléseiről szóló híreit, ráadásul a televíziókban elhangzott az összes exit-poll eredmény, ezért úgy döntöttünk, mi sem vesszük le az előzetes becsléseket. A szerk.

kampánycsend-sértés ovb szavazókör választások
Kapcsolódó cikkek