Közélet

Exkluzív: Íme a hiteles kormánylista!

Még folynak a viták a feladatkörök elosztásáról és az államtitkárok személyéről.

A következő hetekben nyolc csúcstárcát alakít ki a hamarosan felálló új kormány, Varga Mihály pedig miniszterelnöki kabinetfőnökként segíti annak működését - értesült megbízható fidesz-közeli forrásból a Világgazdaság Online.

Az immár véglegesnek tűnő névsor szerint a gazdasági ügyeket Matolcsy György irányítja, a külügyi tárcát Martonyi János, a belügyit Pintér Sándor vezeti majd. Navracsics Tibor az újonnan megalakuló Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium élére kerül, Réthelyi Miklós anatómusprofesszor pedig az úgynevezett humán tárca vezetője lesz. Hende Csaba a Honvédelmi Minisztérium élére kerül, Fazekas Sándor jelenlegi karcagi polgármester pedig az agrárügyeket felügyeli majd. A jogász-politológus-üzletember Fellegi Tamás - ahogy arról már hetek óta cikkez a sajtó - a fejlesztési tárca első embere lesz.

Információink szerint Varga Mihály, a Fidesz szakpolitikusa, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnöke miniszterelnöki kabinetfőnöki pozícióban felel majd többek között a kormányfő és a tárcák közötti közvetítésért, de rálátása lesz az állami pénzügyek alakulására is. Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a nemzetpolitikai ügyekért felelős szakpolitikus lesz a miniszterelnöki kabineten belül, míg Orbán Viktor harmadik helyettese - távolléte esetén - Navracsics Tibor lesz.

Mint értesültünk ez utóbbi "leosztás" okoz némi feszültséget a Fideszen belül. Míg ugyanis Navracsics Tibor valóban csupán helyettesíti a miniszterelnököt a kormányüléseken, Semjén Zsolt önálló feladatkörrel rendelkezik majd. Utóbbi fényében pedig Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesi minősége meglehetősen súlytalannak tűnik.

Vannak más nézeteltérések is. Tudomásunk szerint Matolcsy György leendő gazdasági miniszter ugyanis Kálmán Andrást, a Magyar Nemzeti Bank egyik pénzügyi szakértőjét szemelte pénzügyi politikai államtitkárának. Igen ám, de az amúgy kiváló szakember hírében álló Kálmán baloldali kötődése heves ellenérzéseket váltott ki a Fideszen belül, így tudomásunk szerint Matolcsy György is beletörődött: új jelöltet kell keresnie e pozícióra.

miniszter kormány kabinet kormánylista
Kapcsolódó cikkek