Közélet

Feljelentést tesz az OVB az állítólagos MSZP-adatbázis miatt

Büntetőfeljelentést tesz az Országos Választási Bizottság (OVB) egy felvétel miatt, amelyen a bejelentő szerint az MSZP egy anonim aktivistája a választók befolyásolásáról, pártszimpátiájuk nyilvántartásáról, illetve on-line adatkezelésről beszél.

A videón egy számítógép-monitoron maga az adatbázis is látható. A testület hosszas vita után, 5:4 arányban döntött a feljelentésről.

A felvétel április 8-án került fel a YouTube közösségi video-megosztó portálra. Ezen - az OVB-hez érkezett beadvány szerint - elsötétített szobában beszél valaki, mögötte egy számítógép monitorán az MSZP állítólagos adatbázisa. Az ismeretlen férfi a rendszer működését magyarázva azt állítja, hogy a szocialisták ezzel nyerték meg a 2002-es választást. A videó szerint az MSZP az ajánlószelvények gyűjtésekor kapott adatokat rögzítette, amelyekhez aztán "a központ" titkos adatbázisokból mindenkihez telefonszámot rendelt.

A videón hallható, hogy az MSZP adatkezelése a politikai véleményre és pártállásra is kiterjed, így fideszes politikusok, külső bizottsági tagok, szavazatszámlálók és családtagjaik nevét és címét is el lehet olvasni.

A beadványozó szerint a jogellenesen szerzett és kezelt adatok választási kampányban történő felhasználása sérti a voksolás tiasztaságát. A jogosulatlan adatbázis-kezeléssel súlyosan sérül a választások titkosságának alkotmányos elve, a pártállás nyilvántartása pedig politikai diszkriminációra ad lehetőséget - áll a beadványozó levelében.

feljelentés MSZP adatbázis OV
Kapcsolódó cikkek