Közélet

Gráf Gyurcsányról: A tehetségek gyakran elvetik a sulykot

Ha az MSZP nyerte volna meg a választásokat, akkor is visszavonult volna – mondta a Népszabadságnak adott interjúban Gráf József, leköszönő agrárminiszter. Meglátása szerint az MSZP bukásához többek között Gyurcsány Ferenc megingásán át vezetett az út.

Modern, versenyképes agrárium létrehozását kezdtem el, és ezt a folyamatot folytatni is kell – mondta a Népszabadságnak adott interjújában Gráf József, leköszönő agrárminiszter. Hozzátette: az is nagy eredménynek számít az agrárpolitika területén, hogy az elmúlt 5 évben nem voltak látványos útlezárások, és tüntetések sem.

Arra a kérdésre, hogy mi volt az MSZP legnagyobb hibája Gráf úgy vélekedik, hogy az elmúlt években történtek a pártot túlzottan elvitték a klasszikus baloldali értékektől a liberális gazdaságpolitika felé.

 Gráf József szerint Gyurcsány Ferenc a magyar baloldal egyik legtehetségesebb, legfelkészültebb embere, de a nagyon tehetséges emberek gyakran elvétik a határaikat, és elvetik a sulykot. Az MSZP harmadik hibája Gráf József szerint az, hogy komoly befolyásra tettek szert a pártban azok, akik nem az igazi eszmerendszer képviseletére érkeztek.

Gráf szerint az őszödi beszéd a politikai életben kuriózum, és tíz év múlva egészen mást fogunk majd gondolni róla. A politikus szerint a tartalmi része nagyon komoly és érdemi, de az, amibe Gyurcsány öltöztette, vállalhatatlan volt. Gráf szerint Gyurcsány leegyszerűsítette az ügyeket, és azt szerette volna, ha az a közel kétszáz képviselő felébred és magára ismer.

A jövőt tekintve Gráf József elmondta, hogy a következő két évben derül majd ki, hogy Mesterházy Attila képes-e új pártot faragni az MSZP-ből.

Gyurcsány poltika őszöd Gráf József
Kapcsolódó cikkek