Közélet

"Hipergazdag" lett a Jobbik és az LMP

Az MSZP szépen elszegényedett, a Fidesz zsírosodik, az LMP és a Jobbik hirtelenjében hipergazdag lett - áll az ATV összeállításában.

Pártnak lenni nem rossz biznisz, a költségvetés szépen dotálja a választáson 1 százaléknál többet produkáló formációkat: működésükre évi 2,5 milliárdot áldoz, alapítványaikat évi 1,265 milliárddal stafírozza ki, illetve a parlamentbe bejutók között mintegy 716 millió forintot dob szét a frakciók működtetésére. Ezen a mintegy 4,5 milliárdos summán öt párt osztozik - írja az atv.hu

Kedvezményezett parlamentiek

A pártok gazdálkodásához rendelt 2,5 milliárdos summa negyedét egyforma arányban dobják szét maguk között a parlamenti pártok, így a Fidesznek, az MSZP-nek, a Jobbiknak és az LMP-nek egyöntetűen 156 millió forint az indulótőkéje. A fennmaradó 1,875 milliárdot azonban szavazatarányosan teríti a központi költségvetés. Az első forduló eredményeit itt találja.

Alapítványhoz csak 1 százalék kell

Megjegyzendő, ebből a summából már nem csak az országgyűlés pártjai részesülhetnek, hanem a választásokon 1 százalékot megugró erők is, így például a 2,6 százalékot teljesítő MDF is besöpörhet 41,25 millió forintot. A pártalapítványokra eső 1,265 milliárd esetében a parlamenti pártok már nem élveznek előnyt, az összegből mindegyik 1 százalékot elérő párt szavazatarányosan részesül.

Aki mindent elvesztett

A választás legnagyobb financiális vesztese tagadhatatlanul az SZDSZ: nem indult önállóan a választáson, így egyetlen állami forintra sem számíthat jövőre.

A Tisztelt Házból kibukó MDF-nek szintén össze kell húznia magát: 227,6 milliós állami támogatása 41,25 millió forintra csökken, és Antall József Alapítványát ezentúl nem 66 millióval, hanem csak 27,4 millióval segíti az állam.

311 milliót bukott az MSZP

Összegszerűen azonban nem a kis pártok vérvesztesége a leginkább drámai, hanem az MSZP-é: a szocialisták a következő négy évben majdnem 3,1 milliárd költségvetési forinttal élnek majd kevesebből, mint eddig. Évi 953 millió forintos apanázsuk helyett 2011-től 531,25 millióval kell majd beérniük, azaz 421,75 millióval csökken a támogatásuk. A Táncsics Mihály pártalapítványuk eddig évente 545 millió forintból gazdálkodhatott, a jövőben 260 millióból kell kijönnie, azaz évi 285 millióval jut kevesebb a baloldali értékrend és kultúra terjesztésére.

Még jó, hogy szeretik az ellenzéket

Ráadásul frakciójuk működési kerete is csökken: eddig 228,2 millió állt e célra az MSZP rendelkezésére, most viszont 66,8 millióval kevesebbel kell beérnie a balos képviselőcsoportnak: 161,4 millióval. Hogy itt nem olyan markáns a csökkenés az annak tudható be, hogy az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló, 1990-ben elfogadott törvény pozitívan diszkriminálja az ellenzéket. Ugyanis minden frakció havonta 25 képviselő alapilletményét (ez jelenleg 231.900 forint) kitevő juttatásra jogosult, illetve minden egyes frakciótag alapilletményének 60 százalékára. (Ez az arány kormánypártok esetében csak 30 százalék.)

Közepesen hízott a Fidesz

Bár a Fidesz tarolt, a Jobbik és az LMP feltűnése miatt nem növelhette olyan arányban bevételeit, mint ahogy a szocialisták elvesztették korábbi járandóságuk egy részét. Mindenestre a Fidesz 2011-től tisztán majdnem 1,152 milliárd forintra jogosult. Eddig 833 millió járt a kormánypártnak, illetve mivel 2006-ban is közösen indult a KDNP-vel, ide tartozik a kereszténydemokraták 235 millió forintja is. Azaz a két párt közösen 84 millió forinttal növelte költségvetési bevételeit. Pártalapítványaiknak a jövőben összesen 672 millió forint dukál, 136 millióval több, mint amennyit eddig a Polgári Magyarország Alapítvány (465 millió forint) és a Barankovics István alapítvány (71 millió forint) kapott.

Kéne egy alapítvány

A Jobbik eddig önállóan nem jutott költségvetési forinthoz, a MIÉP-Jobbik a harmadik út nevű formációt támogatta az állam 37 millió forinttal. Így a szélsőséges pártnak saját alapítványa sincs, eddig a szintén közös Magyar Igazságért, a Jobb Magyarországért Alapítvány kasszírozhatott 25 millió forintot. A jövőben viszont 465,6 millió állami forintból gazdálkodhat, és ha létrehoz egy alapítványt, abba 208,8 milliót tol bele a költségvetés.

Szárnyalnak a zöldek

Arányaiban a választás legnagyobb nyertese az eddig állami támogatásnak híján lévő LMP: a zöldek működéséhez mintegy 274,4 millió forinttal járul majd hozzá a büdzsé. Alapítványa az LMP-nek sincs, ha lesz, 79,7 millió forintra számíthat.


 


[enews_gallery id='220778']

LMP SZDSZ mdf MSZP választás Fidesz párt Parlament finanszírozás
Kapcsolódó cikkek