Közélet

Jövő vasárnap tíz szavazókörben lehet sorbanállás

Április 25-én 19 óra után megkezdik a tájékoztatást a választási eredményekről. Az OVI intézkedéseket tett, hogy elkerüljék a sorbanállást a szavazókörök előtt, de nem tudja garantálni, hogy ne kelljen túlórázni a voksolóknak.

Az igazolással voksolók lehetőleg még a második forduló napja előtt vetessék magukat névjegyzékbe, hogy gyorsítsák a szavazási adminisztrációt, és elkerülhessék a szavazókörök előtt kígyózó sorokat – kérte pénteken az Országos Választási Iroda vezetője. Virág Rudolf elsorolta azokat az intézkedéseket, amelyekkel az április 11-i botrányt próbálják elkerülni április 25-én. Az OVI a választópolgároknak az országos napilapokban, és azoknak a megyéknek a napilapjaiban hétfőn és csütörtökön tájékoztatást ad arról, hogy mely választókerületekben – összesen 57-ben – lesz második forduló. Csak az voksolhat, aki az első fordulóban is (akár igazolással, akár anélkül) e választókerületek egyikében szavazott, vagy szavazhatott volna. A voksolókat arra is kérik, hogy minél korábban éljenek állampolgári jogukkal.

Virág közölte, hogy az OVI kezdeményezte az önkormányzati miniszteri rendelet módosítását. E szerint az igazolással szavazók adatait nem kézzel vezetnék fel a névjegyzékbe, hanem már ott szerepelnének egy előre kinyomtatott listán. Ezen a szavazatszámláló bizottság jelzéssel látná el, hogy melyik választópolgárokat vette névjegyzékbe. Az Országos Választási Bizottság támogatja az elképzelést.

Az OVI azt ajánlja a szavazatszámláló bizottságoknak, hogy osszák fel a névjegyzéket a névjegyzéken szereplő, illetve a felvehető választópolgárok között, és eszerint válasszák szét a szavazásra várók sorát. Ahol igazolással szavaznak, oda a leggyakorlottabb jegyzőkönyvvezetőket irányítanák. Virág szerint a több urna, szavazófülke kihelyezése nem gyorsítaná a szavazást.

Az OVI szerint az intézkedéseik hatására érzékelhetően gyorsulni fog a szavazás, azonban néhány szavazókörben – ez 9 budapesti, és egy miskolci lehet – a második fordulóban is lehetnek még 19 óra után is várakozók.

Virág azt ígérte, hogy jövő vasárnap időben elindítják az OVI tájékoztatási rendszerét. Így várhatóan 19 óra után 20-30 perccel már folyamatosan követni lehet a részeredményeket. Az eredményeket várhatóan este tíz óráig meg lehet majd ismerni, kivéve azokon a helyeken, ahol esetleg elhúzódik a szavazás.

Virág kijelentette, hogy lezárult a jogorvoslati időszak, így jogerősség váltak az országgyűlési választások első fordulójának eredményei.

Szanyi: tiszta a lelkiismeretem
Nem nyúltam törvénytelen eszközökhöz a választási kampányban, tiszta a lelkiismeretem, nem lépek vissza – hangoztatta Szanyi Tibor. A szocialisták budapesti XIII. kerületi képviselőjelöltje arra a – szerinte manipulatív, és tendenciózusan megvágott – hangfelvételre reagált, mely szerint az MSZP-s szavazók átjelentkezésének megszervezésére buzdította kampánystábját. Szanyi korábban morálisan elfogadhatatlannak tartotta, hogy visszaélnek az igazolással szavazás lehetőségével.
A Fidesz közleménye szerint Szanyi csúnyán lebukott, mert „két nappal azután, hogy alaptalanul rágalmazta a Fideszt a lakóhelyüktől távol szavazó polgárok ügyében, most pont róla derült ki, hogy átjelentkezéseket és átszavazásokat szervezett”.
Angyalföldön Szanyi mindössze 429 szavazattal szorult a Fidesz–KDNP-s Szalay Péter mögé.

választás forduló
Kapcsolódó cikkek