Közélet

Kenedi munkába áll: nem zsarolni akarunk!

Mától megkezdi munkáját az a 3 tagú civil bizottság, amelynek feladata, hogy 1 évig felügyelje és ellenőrizze 18 mágnesszalagon lévő állambiztonsági adattömeg feldolgozását, minősítését és a titkosítás megoldása után a levéltárba küldését.

„Egy nemzet önbecsüléséhez az önismeret is szükséges. Fehér foltok vannak a történelemben Magyarországnak joga van a tisztánlátásra” – mondta Bajnai Gordon miniszterelnök. Hozzátette: nem egyeztetett a pártokkal, így a Fidesszel sem.

Kenedi János, a testület elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy nem zsarolási adatbázisokat, nem listákat akarnak készíteni, hanem a történelmi tudatot akarják megalapozni.

Tudni kell, a 18 mágnesszalagon lévő hálózati nyilvántartásban 50 ezer név, fedőnév és beszerzési adat szerepel. A cél az, hogy minél kevesebb adat maradjon a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, csak olyan adat, ami Magyarország mai biztonságához is kell.

A II. Kenedi Bizottság tagjai betekinthetnek az adatokba, azokat minősíthetik, viszont jelzési kötelezettségük van a kormány felé.

A testület tagjai Kenedi János, Palasik Mária és Cseh Gergő Benegúz. A történészeket Bajnai Gordon miniszterelnök kiegyensúlyozott és páratlan személyeknek nevezte.

Kenedi nemzetbiztonság adatbázis mágnesszalag
Kapcsolódó cikkek