Közélet

Kéri: Van hasonlóság a Jobbik és az LMP sikere között

A második fordulónak más tétje nincs, mint a Fidesz kétharmada” – nyilatkozta a Gazdasági Rádiónak Kéri László.

A politológus szerint nem szól semmilyen fontos érv a két forduló között megrendezésre kerülő miniszterelnöki vita mellett. Itt ugyanis már nincsenek miniszterelnök-jelöltek, egy miniszterelnök jelölt van, Orbán Viktor.

Kéri László felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel a választással, olyan erővel alakul át a parlamenti pártszerkezet, mint az első húsz évben soha.  A magyar pártszerkezet kelet-európai összehasonlításban is hihetetlenül tartós volt, évtized hosszan őrizte az induló hat pártot. A rendszerváltó nagy pártok eltűntek, és a négy parlamenti pártból kettő új – idézi Kéri Lászlót a Gazdasági Rádió.

A politológus szerint van hasonlóság a Jobbik, és az LMP sikere között. Mind a két pártnak generációs karaktere van, ugyanis mindegyikben nagy szerepet játszik a 20-30 év körüli fiatal korosztály. Az MSZP, a Fidesz és az összes többi korábbi párt hozománya, hogy a rendszerváltás idején felnőtté vált magyar fiatalság beint az elmúlt húsz évnek. A Jobbiknál azonban nemcsak rendszer kritikáról, de rendszer tagadásról is lehet beszélni.

LMP választás Jobbik Fidesz Kéri
Kapcsolódó cikkek