Közélet

Rehabilitálták a tojást

Húsvét előtt jött a hír, hogy semmi nem úgy van, ahogy a tyúktojással kapcsolatban éveken át állították. A cáfolat szerint a tojás egészséges, ráadásul karcsúsít, és nem befolyásolja negatívan a vér zsírszintjét, ezt állítják az újabb tanulmányok - írja a világtudomány.hu.

Aki tehát nem csak festi a húsvéti tojást, hanem eszi is, tesz valamit az egészségéért. Az 1960-as évek végén egy félreértelmezett összefüggés taszította le a tojást táplálkozástani piedesztáljáról és minősítette mintegy három évtizeden át az első számú népegészségügyi közellenségnek, írja a Debreceni Egyetem tanulmánya.

Ezzel szemben a mostani amerikai vizsgálatok alapján elmondható, hogy az átlagosan 63 grammos tyúktojásban minden benne van, amit az emberi test igényel. Ezen nem kell különösebben csodálkozni, hiszen a tojásnak egy felnövekvő életet kell táplálnia. A sok fehérje mellett különböző B vitaminokat tartalmaz, amelyek egyebek között a látást javítják. A kisbabát váró nők számára is nagyon fontos a tojás, amely tápanyagaival elősegíti a magzati agy fejlődését. A tojásban negyvenszer annyi D vitamin van, mint a tejben, és tartalmaznak ugyan koleszterint, de békén hagyják az emberi koleszterinszintet.

További részletek a világtudomány.hu-n

tojás koleszterin
Kapcsolódó cikkek