Közélet

Százezres tömeg Kaczynski temetésén

Csaknem 100 ezer ember jelent meg a lengyel államfő és felesége temetési szertartásán vasárnap Krakkóban - közölte az AFP hírügynökség.

A ceremóniára meghívott külföldi vendégek közül sokan lemondták a részvételt a vulkáni hamu eredményeként elrendelt európai légtérzár miatt. Az utolsó pillanatban mondta le útját az amerikai elnök, elment viszont Dmitrij Medvegyev orosz elnök, akinek alacsonyan repülő gépe Krakkóban szállt le vasárnap reggel - számol be a Független Hírügynökség.

A gyászoló tömeg megtapsolta a Kaczynski-házaspárt, és virágokat dobtak a díszkísérettel érkező koporsókra, miközben ezrek lengették a lengyel nemzeti zászlót. A koporsókat egy katonai repülőgép hozta a lengyel királyok városába, ahol szirénák hangjával és harangok zúgásával kezdődött meg a temetés a Miasszonyunk templomban, Krakkó főterén. A templomon belüli szertartást kivetítőkön nézhette a tömeg az utcákon.

A rendőrség szerint legalább 100 ezer ember gyűlt össze a téren, ennél többen, csaknem kétmillióan a lengyel pápa, II. János Pál temetésekor voltak itt. "Kivételes pillanat, hogy lengyelek együtt lehetnek itt" - fogalmazott Maria Kurowska, aki Jaslo város polgármestereként jelent meg a szertartáson. Városa három autóbuszt bérelt, hogy az ottaniak elmehessenek a temetésre.

Lech Kaczynskit és feleségét a krakkói Wawel székesegyházban helyezik örök nyugalomra, ahol lengyel uralkodók, nemzeti hősök, szentek, nagy írók és költők nyugodnak - közölte az AFP francia hírügynökség.

temetés lengyel kaczynski
Kapcsolódó cikkek