Közélet

Újra voks-káosz lehet, Szigeti "alszik egyet" a lemondásra

Újból megismétlődhet a második választási fordulóban az első fordulóban tapasztalt botrány. Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke kijelentette: attól tart, hogy egyes szavazókörökben elhúzódhat a szavazás.

Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője szerint a vasárnapi szavazáskor az egyik legnagyobb probléma az volt, hogy sokan korábban nem kértek jegyzői igazolást arról, hogy máshol szeretnének szavazni. Az így voksolók 95 százaléka vasárnap, helyben kért ilyen igazolást, ez pedig jelentősen meghosszabbította az eljárást. Ezért az OVI azt kéri az igazolással szavazóktól, hogy a következő két hétben a jegyzőtől szerezzék be a szükséges dokumentumokat. Virág több olyan budapesti szavazókört említett, ahol a második fordulóban több mint ezren mennének át lakhelyükről szavazni.

Sem Szigeti, sem Virág Rudolf nem tartotta magát felelősnek a vasárnap kialakult áldatlan állapotokért. Mindketten hangsúlyozták: az eredmény kihirdetésének csúszása a jogalkotó felelőssége. Utaltak arra, hogy a 2007-ben meghozott kétharmados törvénymódosításra, amelyben az öt parlamenti párt megegyezett, hogy az igazolással szavazók egy település egy szavazókörben voksolhatnak. Ennek a törvénynek az előkészítésében részt vett az OVI is, de semmilyen észrevételt nem tettek vele kapcsolatban.

Virág szerint nem lehetett előre látni, még a 2009-es EP-választás után sem, hogy az igazolással szavazók ilyen gondot okozhatnak. Ekkor azt az Alkotmányos aggályt próbálták feloldani, amely szerint 2006-ban a lakhelyüktől távol voksolók az első fordulóban és a második fordulóban két különböző szavazókörben adhatták le szavazatukat, ez pedig visszaéléseket okozhatott. Szigeti szerint már a 2006-os választások után javasolta az OVB a parlamentnek, hogy vagy töröljék el a kampánycsendet, vagy csak részlegesen vegyék ki ebből az intézményből az elektronikus médiát és a telefonhívásokat. Szerinte így a vasárnapi káosz nem ismétlődhetett volna meg.

Szigeti Péter csak másodsorban beszélt szervezési gondokról, de többször hivatkozott arra, hogy kampánycsend megsértése és a választók közérdekű adatokkal való tájékoztatása ütközött. Mint mondta, az OVB folyamatos információhiányban szenvedett és 16 órakor hozott döntésükben azt tartották szem előtt, hogy ne csak azok szavazhassanak, akik már a helyiségekben tartózkodnak, hanem azok is élhessenek jogukkal, akik sorban állnak. 18.50-kor, amikor értesültek arról, hogy több helyen nem fejeződik be a szavazás 19 órakor, úgy gondolták, hogy egy-másfél órával kell kitolniuk a kampánycsendet. Felmerült, hogy részleges kampánycsend hosszabbítást alkalmazzanak, hogy az adatokat elkezdhessék közölni, de ezt leszavazták. 22.5-kor azért függesztették fel a kampánycsendet, mert már csak pár szavazókörben folyt a szavazás.

A lemondásokkal kapcsolatban Szigeti Péter azt mondta, hogy „alszik még rá egyet” Virág Rudolf pedig leszögezte: ez az őt kinevező miniszterre és rá tartozik.

igazolással szavazó ovb közjegyző választás ovi választási iroda
Kapcsolódó cikkek